020 530 0160

Hacker deelt 17 Gig aan foto’s uit Myspace

Gepubliceerd op 24 januari 2008 categorieën 

Een hacker heeft via een lek in Myspace.com 17 gigabyte aan foto’s van gebruikersprofielen weten te halen en het bestand via BitTorrent site The Pirate Bay downloadbaar gemaakt. Dit lijkt één van de grootste privacy inbreuken ooit te zijn waarmee de sociale netwerksite te maken krijgt.


Wired.com schrijft dat voornamelijk kinderen jonger dan 16 benadeeld zijn omdat hun profiel automatisch op privé wordt gezet. Gebruikers ouder dan 16 moeten aangeven of ze willen dat hun foto’s privé blijven. Ik zou toch zeggen dat de privacy-inbreuk beide groepen even hard treft. De jeugd lijkt zelfs minder moeite te hebben met het delen van gegevens en de oudere gebruikers hebben bovendien expliciet gevraagd om privacy. Dit overigens niettegenstaande het feit dat de (emotionele) schade voor kinderen veel groter kan zijn. Zo schijft ook wired.com dat zelf benoemde pedofielen het lek in Myspace gebruikten om contact te leggen met jonge kinderen.


Vorige week nog heeft Myspace in de VS een deal gesloten met justitie over een lijst in te voeren veiligheidsmaatregelen. Het incident komt dan ook op een erg slecht moment. Privacy advocaat Parry Aftab van wiredsafety.org reageert met de stelling dat sociale netwerk sites een vast team zouden moeten hebben dat constant op zoek is naar dit soort veiligheidslekken.


Het zal echter nooit mogelijk zijn om 100% veiligheid te garanderen, niet op straat, maar zeker niet op internet. Daarvoor gaan de technische ontwikkelingen te snel en slimme hackers zullen ons soms een stapje voor zijn. De vraag is echter of dit een probleem is. De meeste hackers hacken (voorzover de gegevens geen geld waard zijn) voor aanzien onder mede-hackers en zullen uw vakantiefoto’s dan ook niet verspreiden naar wellicht dubieuze ontvangers. Het gedrag van de hacker in deze kwestie (“ik wilde alleen laten zien dat het kon”) is dan ook niet te tolereren. Uiteraard moet Myspace.com zorgen dat er geen veiligheidslekken in haar netwerk zitten, maar in dit geval zou men de pijlen ook moeten richten op de zogenaamd welwillende klokkenluider.


Lees hier het hele bericht.

Bron: wired.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen