NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • "Hackende Huisvrouw" breekt in bij GVB

"Hackende Huisvrouw" breekt in bij GVB

Afgelopen vrijdag zijn de interne computersystemen van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) van Amsterdam gekraakt. Het GVB heeft daarop het intranet en het mailsysteem uitgezet en medewerkers gevraagd hun wachtwoord aan te passen. Ook was de website korte tijd niet bereikbaar.

Via journalist Brenno de Winter, die veel onderzoek doet naar en publiceert over IT security, die met de hacker - een lid van de "Vereniging van Hackende Huisvrouwen" - in contact stond, heeft het GVB orde op zaken weten te stellen. Volgens het GVB was er sprake van een "ethische hack"  en zijn klantgegevens nooit in het geding geweest. Wel had de "hackende huisvrouw" toegang tot personeelsgegevens en dienstroosters.

Heel eufemistisch meldde het GVB vervolgens in een persbericht  'Hackers helpen GVB'. Bart Schmeink, algemeen directeur GVB stelt in het persbericht: ,,We zijn blij dat we hierop gewezen zijn. Het is voor onze reizigers en onze medewerkers, maar ook voor het openbaar vervoer in het algemeen, van belang dat informatie niet in verkeerde handen komt. Alles wat onze informatiesystemen beter en veiliger maakt, juich ik dan ook toe”.

Fijn voor het GVB dat ze de boel kennelijk weer op orde heeft en ook dat ze er deze draai aan (probeert te) geven. Maar de gewetensvraag voor het GVB blijft mijns inziens toch of ze niet veel eerder zelf een "ethische hack"  had moeten laten uitvoeren of anderszins haar systemen had moeten laten testen. Je kan immers vandaag de dag niet meer met droge ogen beweren dat je verrast wordt door een hack van je systemen...

Lees hier het hele bericht in AutomatiseringGids.

BRON: AutomatiseringGids


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.