NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Gouda Holland en Edam Holland:Beschermde Geografische Aanduiding

Gouda Holland en Edam Holland:Beschermde Geografische Aanduiding

De Europese Commissie heeft Gouda Holland en Edam Holland erkend als zogenoemde Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat houdt in dat deze kazen in Nederland zijn gemaakt met Nederlandse melk en op traditionele manier zijn bereid en natuurlijk zijn gerijpt.

Kaasproducenten in de rest van de wereld mogen de volledige naam en het keurmerk niet gebruiken, maar wel de woorden 'Gouda' en 'Edam'.

Overigens wordt de meeste Edammer en Gouda Kaas niet in Nederland gemaakt, maar in Polen en Duitsland. De kaas heet zo omdat hij vroeger in Edam en Gouda werd verhandeld.

Hoewel de Duitse zuivelindustriebond MIV niet bepaald blij is met deze BGA-status van de kazen, zegt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) in ieder geval blij te zijn met de Europese bescherming van Gouda Holland en Edam Holland.

Lees hier en hier het bericht.  

BRON: Nos.nl en Adformatie.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

sterenborg vrijdag 8 oktober 2010 13:35

Jarenlang heeft het me gefrustreerd (juist internationaal) dat Nederland als 'Holland' wordt vertaald en niet als 'The Netherlands'. En nu komt er juist een beschermde geografische aanduiding die deze foutieve vertaling in de hand speelt.

Deze registratie is ook erg laat gebeurt (in vergelijking met de bekende Champagne en Parmaham) en omdat de markt overspoeld is met kaas van het type Edam en Gouda, zodat een restrictie daarop (via inburgering) niet meer toelaatbaar is.

Wat hier eigenlijk gebeurt - MET de toevoeging 'Holland' - is een bekrachtiging van 'Made in Holland'-stempel, toch?

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.