NL EN

Google's "vertrek" uit China

Om de censuur door de Chinese overheid te omzeilen, heeft Google vorige week besloten zich terug te trekken uit China, althans, deels. De zoekmachinegigant heeft haar Chinese website www.google.cn omgeleid naar www.google.com.hk, de Google website in Hong Kong. Op die manier hoeft zij zich niet meer te houden aan de strikte regels die vanuit de overheid zijn opgelegd met betrekking tot de te tonen zoekresultaten. Google wil echter alleen zijn zoekdienst uit China terugtrekken, niet de grote advertentie- en IT afdelingen Het is de vraag of China Google toestaat deze overige bedrijfsonderdelen in China te houden. Daarnaast lijkt China Mobile nu af te zien van zijn plan de Google-zoekmachine op zijn site te gebruiken en China Unicom heeft de introductie van Android-toestellen geschrapt.

 

China heeft bovendien tegenmaatregelen genomen. Chinese internetgebruikers kunnen nu ook via de google.com.hk niet meer op bepaalde termen zoeken en de omstreden zoekresultaten niet aanklikken. De strategie die Google heeft uitgestippeld om de Chinese censuur te omzeilen, lijkt daarom te mislukken, zo schrijft HCC.

 

Echter, Marc van der Chijs - ondernemer in China en eigenaar van Tudou.com – vertelt aan Webwereld dat hij vermoedt dat Google en de Chinese overheid afspraken gemaakt over de afsluiting van de zoekdienst: “Normaal gesproken, wanneer een bedrijf de overheid voor het hoofd stoot, heeft dat bedrijf echt een probleem”.

 

Dat de Chinese overheid Google.cn, waar bezoekers nu worden omgeleid naar Google.com.hk, niet meteen heeft geblokkeerd, wijst volgens Van der Chijs op een afstemming tussen Google en China. China censureert nu zelf de zoekresultaten door internetters in China te blokkeren zodra ze op een verboden term zoeken. “De actie maakt dus voor mensen in China niets uit. Er verandert weinig. Volgens mij is het vooral gedaan om gezichtsverlies te voorkomen. Zo kan Google het ‘don’t do evil’-motto handhaven en toch in China blijven”, aldus Van der Chijs.

BRON: HCC en webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.