020 530 0160

Google’s Street View geoorloofd

Gepubliceerd op 6 augustus 2008 categorieën , ,

In 2007 lanceerde Google de aan Google Maps gelieerde dienst Street View in Amerika. Vanuit privacy-optiek was de nieuwe dienst omstreden. Op de straatbeelden waren namelijk ook personen en daarop herleidbare gegevens afgebeeld. De dienst was er niet minder populair om. Google was er dan ook alles aan gelegen de dienst ook in andere landen waaronder Nederland te lanceren. Om de critici de mond te snoeren is besloten de gezichten van mensen alsmede kentekens van auto’s te vervagen. Bovendien heeft Google te kennen gegeven dat mochten er onverhoopt toch nog klachten binnenkomen, wellicht worden namelijk andere tot personen herleidbare gegevens afgebeeld, deze met voorrang zullen worden afgewikkeld. Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft daarop besloten Google groen licht te geven.


De afgelopen weken heeft Google al de nodige straten in Amsterdam en Rotterdam laten fotograferen. Zonder twijfel bevinden zich daarop ook auteursrechtelijk beschermde kunst- en bouwwerken. Artikel 18 van de Auteurswet bepaalt dat voor de verveelvoudiging noch openbaarmaking van die werken zoals die zich alfdaar bevinden toestemming van de maker noodzakelijk is. Zolang het maar gaat om werken die bestemd zijn om permanent in openbare plaatsen te worden geplaatst. Een tijdelijk beeldententoonstelling mag dus niet met een beroep op artikel 18 op de gevoelige plaat  worden vastgelegd en via Street View worden ontsloten. Enige voorzichtigheidheid vanuit auteursrechtelijk optiek is dus geboden. Maar door de bank genomen heeft Google vrij baan.


De vraag zou ook nog kunnen rijzen of straatbeelden zijn toegestaan wanneer daarop andere auteursrechtelijke beschermde werken dan eerder genoemde kunst- en bouwwerken voorkomen. Is bij wijze van voorbeeld voor het fotograferen van terrassen met auteursrechtelijk beschermde designstoelen voorafgaande toestemming van de ontwerper van die stoelen nodig? Het antwoord op die vraag luidt zonder meer ontkennend. Artikel 18a bepaalt namelijk dat de incidentele verwerking van een werk, i.c. de designstoel, als onderdeel van een ander werk, de foto, is toegestaan als het eerstbedoelde werk daarin niet meer dan een ondergeschikte rol vervult. Bij Google’s Street View zal aan die voorwaarde doorgaans probleemloos worden voldaan.


De bescherming van de privacy en het auteursrecht lijken Google’s Street View dus geen stro breed in de weg te leggen. Het wachten is op het operationeel worden van de nieuwe dienst in Nederland. Wanneer dat precies gebeurt, is helaas nog niet bekend.

Bron: CBP
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Cyril van der Net

publicaties

Gerelateerde artikelen