NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Google gaat activiteiten China heroverwegen

Google gaat activiteiten China heroverwegen

Google heeft er eindelijk genoeg van.

De internetgigant exploiteert sinds januari 2006 een Chinese variant van haar zoekfunctie. De Chinese zoekresultaten waren echter (in strijd met de missie van Google) vanaf dag één gecensureerd. Google ging toch door met het aanbieden van de pagina, omdat zij meende dat het voordeel dat Google het Chinese volk biedt zwaarder woog dan haar bezwaren omtrent censuur.

Echter: Google heeft medio december 2009 geconstateerd dat de Gmail accounts van verschillende Chinese mensenrechtenactivisten, evenals de websites van diverse gerelateerde bedrijven, onderwerp van hackpogingen zijn geweest. Hoewel Google het niet expliciet meldt, lijkt het erop dat zij de Chinese overheid verdenkt van het organiseren van deze aanvallen.

De toegenomen druk op de Chinese informatievrijheid en het indringende karakter van de handhavingsmethoden van de Chinese overheid hebben Google nu tot een besluit gedwongen: zij is niet meer bereid om mee te werken aan de Chinese overheidscensuur.

Google treedt de komende weken in overleg met de Chinese overheid over de vraag of zij naar Chinees recht een ongefilterde zoekmachine mag exploiteren. Mag dat niet, sluit Google niet uit dat Google.cn gesloten wordt.

Lees het bericht op het officiële Google-blog hier.

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.