NL EN

Gewelddadige films en games

Het kabinet laat onderzoeken of de verkoop van films en games met extreem gewelddadige beelden kan worden verboden. Het gaat er vooral om jongeren af te schermen van dit soort beelden, die volgens het kabinet een schadelijke invloed zouden kunnen hebben.

Minister van Justitie Hirsch Ballin: "We hebben het over bijvoorbeeld spelletjes waarin het doden en misbruik van mensen tot vermaak wordt gemaakt. We gaan bekijken hoe we dat effectiever kunnen aanpakken." De minister waarschuwt tegelijkertijd dat de verspreiding van extreem gewelddadige beelden via internet moeilijk te bestrijden is.

De Tweede Kamer heeft afgelopen najaar al gevraagd om een verbod op zeer gewelddadige spellen en films. Aanleiding was onder meer het spel Manhunt 2, waarbij de speler uit een psychiatrische inrichting moet ontsnappen om vervolgens op sadistische wijze allerlei tegenstanders om te brengen. Dat spel werd in onder meer Groot-Brittanniƫ, Ierland en Italiƫ verboden, al lopen tegen die beslissingen nog wel beroepsprocedures.

De bescherming van minderjarigen tegen schadelijk beeldmateriaal is vastgelegd in art. 240a van het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast heeft de sector door middel van zelfregulering een leeftijdsclassificatiesysteem ingesteld. Voor films is dit de Kijkwijzer en voor games het PEGI-systeem. Het ministerie van Justitie laat momenteel onderzoeken of jongeren daarmee voldoende beschermd worden tegen gewelddadige beelden. Daarnaast laat zij de mogelijkheden en effectiviteit onderzoeken van een algeheel strafrechtelijk verbod op de verspreiding van extreem gewelddadig beeldmateriaal.

Lees hier het volledige persbericht.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.