NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • GeenStijl procedeert tegen studente

GeenStijl procedeert tegen studente

GeenStijl start een executiegeschil tegen een studente. Het shocklog eist donderdag in een kort geding dat een op film vastgelegde dronken studente die zich ’majesteit’ laat noemen, stopt met het incasseren van dwangsommen bij GeenStijl.

De studente werd in 2008 dronken gefilmd op de stoep in de Amsterdamse Leidsedwarsstraat. „Hé jongen, ik hoef helemaal niet te kotsen. Ik ben de voorzitter en jij moet mij majesteit noemen”, riep het brallende meisje tegen de cameraman. Het twee minuten durende filmpje van de studentenomroep werd tot twee keer toe op GeenStijl vertoond en trok vele tienduizenden kijkers.

GeenStijl moest het filmpje op last van de rechter verwijderen. Het dictum van het vonnis luidt als volgt.

5.1.  veroordeelt Geenstijl om elke openbaarmaking, verveelvoudiging en verspreiding van het in de dagvaarding beschreven filmpje, delen daarvan of beelden (stills) daaruit, in welke vorm ook, met onmiddellijke ingang te staken en gestaakt te houden;

5.2.  bepaalt dat Geenstijl een aan [eiseres] te betalen dwangsom verbeurt van
€ 5.000,- voor iedere dag dat Geenstijl in strijd handelt met het bepaalde in 5.1, met een maximum van € 150.000,-;

5.3.  veroordeelt Geenstijl om alle tekst en commentaar op de websites geenstijl.nl en dumpert.nl behorend bij het filmpje, zoals redactionele teksten, al dan niet door derden geplaatste commentaren en/of hyperlinks te verwijderen en verwijderd te houden;

5.4.  bepaalt dat Geenstijl een aan [eiseres] te betalen dwangsom verbeurt van
€ 1.000,- voor iedere dag dat Geenstijl nalaat aan de veroordeling onder 5.3 te voldoen, met een maximum van € 100.000,-;

De studente beweert nu dat GeenStijl zich niet aan het vonnis heeft gehouden en vordert dwangsommen. Het is niet bekend op welke wijze GeenStijl volgens de studente het dictum zou hebben overtreden. GeenStijl zelf zegt dat het zou gaan om filmpjes  die nog op internet rondzwerven en die niets met het weblog zelf te maken hebben.

Als de studente het vonnis zo ruim zou uitleggen, zou dat in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Van GeenStijl kan niet verwacht worden dat zij het net afstruint op zoek naar het filmpje. De rechter zou het feit dat het filmpje op internet is gepubliceerd en nog steeds opduikt wel kunnen verdisconteren in de schadevergoeding.

De Telegraaf vroeg mij op een reactie en haalde mij als volgt aan.

"Het is vrijwel onmogelijk om uitingen op internet volledig verwijderd te krijgen. Mocht de rechter instemmen met de dwangsommen wordt de uitingsvrijheid op internet verstikt.”

Het kort geding dient donderdag.

Lees hier het bericht.

BRON: De Telegraaf


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.