NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Geen copyright meer op Happy Birthday

Geen copyright meer op Happy Birthday

Eerder berichtten wij al over de in de Verenigde Staten lopende procedure over de auteursrechten op de verjaardagsklassieker Happy Birthday. Na een last minute plot twist, lijkt het er nu op dat Happy Birthday toch in het publieke domein terecht is gekomen. Gisteren oordeelde de rechter in California dat de rechten op de songteksten van Happy Birthday nooit door de oorspronkelijke auteurs zijn overgedragen aan Summy Co., de rechtsvoorganger van Warner Chappell. De melodie zelf was wel overgedragen, maar aangezien de melodie van Happy Birthday identiek is aan de melodie van het eerder geschreven liedje Good Morning to all, zijn de rechten op deze melodie al langere tijd in het publieke domein.

 

De eisers in deze zaak hadden een motie tot summary judgment ingediend ten aanzien van hun stelling dat er nooit een overdracht van rechten op de songtekst van Happy Birthday heeft plaatsgevonden. Die motie is met deze uitspraak goedgekeurd en de rechter oordeelt dus zoals hiervoor beschreven.

 

Een summary judgment is in Amerikaans procesrecht een middel om te voorkomen dat er een trial plaatsvindt. Bij een trial in de VS zijn partijen over en weer verplicht om alle stukken die ook maar enigszins relevant kunnen zijn ten aanzien van de zaak over te leggen aan de rechtbank. Dat proces is enorm kostbaar en tijdrovend.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Wim ten Brink donderdag 24 september 2015 13:21

Jammer maar het klopt niet wat je beweert! Zie Techdirt: https://www.techdirt.com/articles/20150922/18242832337/judge-says-warner-chappell-doesnt-hold-copyright-happy-birthday-not-that-public-domain.shtml
De rechter heeft besloten dat het copyright niet ligt bij Warner Chappel en dat uitgezocht moet worden bij wie de auteursrechten wel behoren. Zodoende is het een wees-werk tot de uiteindelijke rechthebbende is gevonden.
Dit betekent domweg dat het nog niet tot het public domain behoort! Alleen, de kans dat de rechtmatige eigenaar wordt gevonden is vrijwel nihil.

Micha Schimmel donderdag 24 september 2015 13:54

Hi Wim,

Dank voor je reactie, je hebt (technisch gezien) helemaal gelijk. Al is het volgens mij zo dat als er nooit rechten zijn overgedragen door de gezusters Hill, het werk inmiddels in het publieke termijn is gekomen. Dat geeft de situatie een Schrödinger-achtige dimensie, want zolang niemand zich meldt als rechthebbende op de songteksten, is het werk tegelijkertijd in het publieke domein en een verweest werk. We weten immers niet of de rechten op de tekst überhaupt ooit zijn overgedragen...!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.