NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Fred, Ria, Joop en Leon terug uit het schimmenrijk

Fred, Ria, Joop en Leon terug uit het schimmenrijk

Komieken Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge produceerden voor de VPRO de populaire sketchshow 'Draadstaal'. Daarin kwamen elke aflevering een aantal vaste personages terug die werden gespeeld door Van de Ven en Van Koningsbrugge. Onder andere waren daar Fred en Ria Onderbuik en Joop en Leon in de snackbar.

 

Draadstaal werd geproduceerd door CCCP. Per seizoen werden overeenkomsten gesloten waarin alle rechten geheel en onvoorwaardelijk werden overgedragen aan CCCP, onder ander op de “typetjes”.

 

Talpa produceert nu samen met Van de Ven en Van Koningsbrugge het nieuwe televisieprogramma 'Neonletters'. Het programma is voor een groot deel een voortzetting van Draadstaal, maar er is nooit overeenstemming bereikt over de afkoop van de rechten. CCCP heeft daarom bij de kort geding rechter in Amsterdam gevorderd dat Fred, Ria, Joop en Leon niet langer mogen figureren in Neonletters. De kort geding rechter heeft die vordering toegewezen.

 

Wat dat betekent voor de vier is ongewis. Kan CCCP nu een nieuw programma starten waarin de typetjes worden gespeeld door twee andere komieken? Of zou dat inherent strijdig zijn met de persoonlijkheidsrechten van Van de Ven en Van Koningsbrugge? Als dat zo is, zijn Fred, Ria, Joop en Leon met deze uitspraak terecht gekomen in een sluimerend niet-bestaan waaruit zij slechts gered kunnen worden door een terug-overdracht van de rechten aan Van de Ven en Van Koningsbrugge. Het lijkt mij overigens dat er goede gronden zijn zo een overdracht af te dwingen, wellicht tegen een redelijke vergoeding. Wat moet CCCP immers met de rechten op niet-bestaande personages?

 

Lees hier het bericht met link naar het vonnis.

 

UPDATE: Naar aanleiding van de reactie van oplettende lezer en goede vriend Bauke Freiburg hieronder, heb ik de titel van dit bericht aangepast van "Fred, Ria, Joop en Leon zijn niet meer" naar "Fred, Ria, Joop en Leon terug uit het schimmenrijk". De vier komische karakters mogen terugkeren op TV als Talpa elk seizoen 40 duizend euro overmaakt naar het Wereld Natuur Fonds, zo werd afgesproken tijdens een opname van De Wereld Draait Door, welke aflevering ik had gemist.

 

BRON: IE-Forum


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (3)

Bauke Freiburg woensdag 28 september 2011 11:32

In de uitzending van DWDD van de dag van de uitspraak is overeenstemming bereikt tussen CCCP en Talpa.

Douwe woensdag 28 september 2011 11:39

Dank voor de oplettendheid! Zie update van het bericht.

Hidde woensdag 28 september 2011 12:27

De uiteindelijke deal is eenmalig €50.000 geworden, dit tegenvoorstel werd door John de Mol aan het einde van de uitzending gedaan. Hier de bevestiging: http://twitter.com/#!/eenjurk/status/118428338892193792

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.