NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Franse rechtbank: YouTube niet aansprakelijk voor illegale content

Franse rechtbank: YouTube niet aansprakelijk voor illegale content

Google, eigenaar van YouTube, is niet verantwoordelijk voor de content die op de sociale videodienst verschijnt. Dat oordeelde een Franse rechtbank deze week. Dat betekent dat YouTube niet vooraf alle video's hoeft te filteren op mogelijke illegale content.

Het betrof een rechtszaak aangespannen door de Franse tv-zender TF1. De omroep claimde een schadevergoeding van maar liefst 141 miljoen euro van Google, omdat op YouTube fragmenten van de omroep – onder meer sportuitzendingen en afleveringen van Barbapappa  –  te vinden waren zonder toestemming (en zonder vergoeding) van TF1.

Het Franse Tribunal de Grande Instance stelt echter vast dat YouTube slechts een platform biedt voor content geplaatst door derden en dat zij niet verplicht is om preventief auteursrechtinbreuken te voorkomen, mits zij prompt maatregelen treft zodra zij, na een daartoe strekkende notificatie van de rechthebbende, daadwerkelijke kennis heeft van de onrechtmatige informatie.  Het vonnis sluit goed aan bij een ander Frans vonnis van vorig jaar in de zaak tegen Dailymotion. Ook daar oordeelde de Franse rechtbank dat YouTube niet verantwoordelijk was voor de auteursrechtinbreuken gepleegd door haar gebruikers. YouTube, als “hosting provider”, biedt de faciliteiten voor het plaatsen van filmpjes, maar verricht zelf geen redactionele activiteiten. Wel rust op YouTube de verplichting om maatregelen te treffen zodra de rechthebbende zich meldt. Maar dat doet YouTube ook.

TF1, die 80.000 euro aan proceskosten aan Google moet vergoeden, overweegt in hoger beroep te gaan.

Het is niet de eerste keer dat YouTube voor de rechter worden gedaagd vanwege inbreukmakende content op haar videoplatform. Een Duitse rechtbank oordeelde in april nog dat Google als eigenaar van YouTube weliswaar zelf geen inbreuk maakt op auteursrechten, maar voortaan wel alle video’s die worden geupload op YouTube moet gaan controleren op inbreukmakend materiaal. Ook in de Verenigde Staten en Italië lopen momenteel vergelijkbare rechtszaken.

Naar mijn mening is het vonnis van de Franse rechter meer dan terecht. YouTube, die slechts een platform aanbiedt voor de uitwisseling van video’s door haar gebruikers kwalificeert naar mijn mening zonder meer –  zoals de Franse rechter ook oordeelt – als “hosting provider” in de zin van artikel 14 van de E-Commerce richtlijn. YouTube bemoeit zich niet actief met de filmpjes, stimuleert het uploaden van illegaal materiaal niet en hanteert bovendien een streng notice-and-takedown regime. Gebruikers die herhaaldelijk inbreukmakende filmpjes plaatsen, worden geblokkeerd. Hiermee voldoet YouTube aan de verplichting die op haar rust onder de E-Commerce richtlijn. Een verdergaande verplichting, zoals de filterverplichting die de Duitse rechtbank YouTube onlangs oplegde, is mijns inziens evident in strijd met het verbod op algemene toezicht- of zoekverplichtingen zoals neergelegd in artikel 15 van dezelfde E-Commerce Richtlijn. Zou een dergelijke verplichting wel gelden, dan zou dit zeer vergaande gevolgen hebben voor User Generated Content sites (zoals You Tube), die slechts nog aan aansprakelijkheid zouden kunnen ontsnappen door  hun site actief te censureren.

De uitspraak van de Franse rechtbank vind je hier.

 

BRON: Ars Aequi, Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Julius vrijdag 22 juni 2012 16:48

Opvallende uitslag. In feite is deze jurispredentie door te trekken naar zaken tegen TPB, want ook zij stellen dat zij zelf niet verantwoordelijk zijn voor hetgeen zij aanbieden, onder nagenoeg dezelfde voorwaarden als die van YT/Google notabene.

Frankrijk FTW!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.