NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Franse Hoge Raad: Google moet autocomplete keywords filteren op piraterij

Franse Hoge Raad: Google moet autocomplete keywords filteren op piraterij

Het Franse Cour de Cassation heeft bepaald dat Google moet voorkomen dat zoektermen door middel van de “autocomplete” functie worden aangevuld met “piraterij-termen”, zoals 'torrent', 'Megaupload' en 'Rapidshare'.

SNEP, de collectieve beheersorganisatie voor Franse artiesten, begon in 2010 een rechtszaak tegen Google omdat de zoekmachine zoektermen over muziek automatisch aanvulde. Deze autocomplete functie van Google komt erop neer dat wanneer je bijvoorbeeld “tor” intypt, automatisch een aantal suggesties worden gedaan, zoals “torens” “torres”, maar ook “torrent”.

Lagere rechters stelden SNEP in het ongelijk, maar vorige week besliste de hoogste rechter in Frankrijk in het voordeel van de muziekindustrie. Alhoewel Google volgens het Cour de Cassation niet zelf aansprakelijk is voor auteursrechtinbreuk, moet Google wel stappen ondernemen om te voorkomen dat illegale filesharing bij een zoekactie aangemoedigd wordt. Het verweer van Google, dat de Autocomplete functie geheel automatisch termen weergeeft op basis van statistische gegevens van de zoekacties van alle internetgebruikers, mocht haar niet baten. Het SNEP spreekt van een unieke beslissing in Frankrijk, die zou aantonen dat zoekmachines een rol moeten spelen bij het reguleren van het internet.

Naar mijn mening gaat deze verplichting voor Google te ver. Op de Google-pagina staat omschreven hoe de Autocomplete werkt: “As you type, Google's algorithm predicts and displays search queries based on other users' search activities and the contents of web pages indexed by Google. If you're signed in to your Google Account and have Web History enabled, you might also see search queries from relevant searches that you've done in the past.”

De autocomplete functie van Google werkt dus volledig automatisch en objectief, maar desalniettemin moet Google van de Franse Hoge Raad nu voorkomen dat internetgebruikers “piratentermen” voorgeschoteld krijgen, omdat dit zou neerkomen op het “aanmoedigen” van auteursrechtinbreuken. Hoe Google auteursrechtinbreuken op deze wijze aanmoedigt, is mij niet duidelijk. Ook lijkt het mij niet aannemelijk dat het aantal filesharende internetters daadwerkelijk zal afnemen doordat Google geen zoektermen als “Megaupload” en “torrent” meer zal suggereren.

Alhoewel de opgelegde maatregel relatief beperkt is (op de 'normale' zoekresultaten heeft het filter geen effect), gaat het om een principe-zaak. Zo beschouwt ook Google de kwestie. De zoekmachine filtert inmiddels al een jaar op keywoorden, maar is toch blijven doorprocederen over de Autocomplete-functie, omdat internettussenpersonen, naar de mening van Google, hun diensten niet preventief hoeven te censureren.

Deze zaak maakt dan ook onderdeel uit van een breder kader van (internationale) rechtszaken over de vraag welke (filter)verplichtingen aan tussenpersonen kunnen worden opgelegd. In diverse landen wordt bijvoorbeeld geprocedeerd over de zorgplicht van YouTube (onderdeel van Google). In Frankrijk werd – terecht – bepaald dat YouTube niet hoefde te filteren, maar een Duitse rechter oordeelde juist het tegenoverstelde en oordeelde dat het videoplatform alle video’s die worden geupload moet gaan controleren op inbreukmakend materiaal.

Deze recente uitspraak van het Franse Cour de Cassation maakt duidelijk dat de discussie over de zorgplichten van internettussenpersonen nog lang niet voorbij is.

BRON: Tweakers.net


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.