020 530 0160

Facebook klaagt het CBP aan

Gepubliceerd op 28 april 2015 categorieën , ,

De rechtbank Den Haag heeft afgelopen donderdag laten weten dat Facebook een zaak tegen het College bescherming persoonsgegevens (“CBP”) aanhangig heeft gemaakt. De zaak dient op 20 mei aanstaande. Waar de zaak inhoudelijk over gaat is niet bekend. Zowel Facebook, het CBP als de rechtbank Den Haag willen en kunnen hierover geen uitspraken doen nu de zaak nog onder de rechter is. Aannemelijk is dat de zaak betrekking heeft op het onderzoek door het CBP naar de (nieuwe) gebruikersvoorwaarden en het privacybeleid van Facebook.

De invoering per 30 januari 2015 van de nieuwe voorwaarden en het privacy beleid van Facebook zijn op deze blog niet onbesproken gebleven (ook niet buiten deze blog trouwens, zie hierbij de links, hier en hier, naar de interviews op BNR Radio). De eerste controversie begon met het verzoek van het CBP aan Facebook om de inwerkingtreding van de nieuwe voorwaarden uit te stellen. In eerste instantie leek Facebook niet aan dit verzoek te gaan voldoen, maar – zo bleek later – Facebook heeft de introductie van de nieuwe voorwaarden tóch uitgesteld van 1 januari 2015 tot 30 januari 2015. Volgens Facebook had dit uitstel niet te maken met het verzoek om uitstel en het ingestelde onderzoek van het CBP naar het privacybeleid, maar was dit uitstel bedoeld om alle Facebook-gebruikers de kans te geven de voorwaarden eens goed te bestuderen.

Ondertussen is het CBP verder gegaan met haar onderzoek naar het privacybeleid van Facebook. Onlangs werd bekend dat meerdere landen zich bij dit onderzoek hebben aangesloten. België en Duitsland hadden zich al eerder aangesloten, maar nu ook Spanje, Italië en Frankrijk. De Belgische privacy toezichthouder (het CBPL) heeft de resultaten van haar onderzoek begin deze maand al bekend gemaakt. Conclusie: Facebook overtreedt de privacy wetgeving met haar nieuwe voorwaarden en privacy beleid. Zo zijn onder andere de privacy instellingen te complex en is het combineren van data uit verschillende bronnen, waaronder Instagram en Whatsapp, niet in overeenstemming met de privacy regels.

Facebook was not amused met deze conclusies van de Belgische privacy toezichthouder, welke Facebook ook niet om een eerste reactie op het rapport had gevraagd. Het rapport zou niet accuraat zijn en gebaseerd op feitelijke onnauwkeurigheden.

Voor zover bekend, heeft het CBP nog geen rapport omtrent haar bevindingen uitgebracht. Mogelijk heeft de rechtszaak betrekking op (de publicatie van) dit rapport, dat toch wel ieder moment wordt verwacht. Het blijft echter speculeren, en dus zullen we nadere berichten moeten afwachten.  

Bron: Automatiseringsgids.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen