NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Facebook aansprakelijk voor Haren?

Facebook aansprakelijk voor Haren?

Is Facebook verantwoordelijk voor de incidenten in Haren? In Duitsland gaan stemmen op om sociale netwerken aansprakelijk te stellen voor dergelijke situaties. Heleen van Lier van de Volkskrant vroeg om mijn mening.

Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij SOLV, gespecialiseerd in technologie, media en communicatie.
'De voorzitter van politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, zei dat tweets van onruststokers onderschept moesten kunnen worden. Dat is een gevaarlijke weg om te bewandelen. Twitter en Facebook zijn neutrale dienstverleners, net als de post, of KPN. Zij zijn niet aansprakelijk omdat er via het netwerk ondeugdelijke dingen worden georganiseerd.

Facebook is niet verantwoordelijk voor wat er in Haren is gebeurd en kan ook niet aansprakelijk worden gesteld. Daar is ook jurisprudentie over van het Europese Hof. Het Hof bepaalde dat het Belgische sociale netwerk Netlog niet aansprakelijk is voor wat anderen erop zetten. Dat is ook logisch, want ze dat kunnen niet van tevoren controleren. Wat ze wel moeten doen, is maatregelen treffen tegen informatie - statusupdates, tweets, Facebook-events - die aanzet tot bijvoorbeeld geweld. Dit moeten ze op verzoek verwijderen, ze hebben geen zelfstandige onderzoeksplicht. Alleen als de betreffende instanties, of bijvoorbeeld de ouders van Merthe een verzoek bij Facebook hadden ingediend om oproepen te verwijderen wegens dreigend gevaar, had Facebook maatregelen hoeven treffen.

Het zou ook niet te doen zijn om alle mogelijke gevaarlijke oproepen te monitoren en te verwijderen. Facebook kan niet opvangen wat er overal in al die landen wordt gezegd en wat daar de context bij is. Dus Facebook had nooit kunnen weten dat het feestje van Merthe in Nederland zo'n hausse teweeg zou brengen. Er zal nog onderzoek worden gedaan, maar de vraag is of het al ├╝berhaupt te verwachten was.'

Lees hier het hele bericht.

BRON: De Volkskrant


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.