NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Explosieve reactie van Limburgse politie na ‘bom’ in WhatsApp-bericht

Explosieve reactie van Limburgse politie na ‘bom’ in WhatsApp-bericht

Het was even schrikken toen een jonge voetballiefhebber uit Sittard afgelopen vrijdag vier bewapende mannen aan de deur had met de vraag of hij diegene was die een bom meeneemt naar het stadion. Zo schrijft het dagblad ‘de Limburger’.

De jongeman uit Sittard had na het kopen van drie kaartjes voor Fortuna-MVV een spraakbericht naar zijn moeder gestuurd met de tekst: “vraag pap eens of hij tijd heeft”. In reactie hierop kreeg hij een spraakbericht van zijn vader waarin deze zei dat hij hoopt dat er geen bommetje gegooid wordt daar, waarbij hij refereert aan een bomincident van vorig jaar bij Fortuna-MVV. De zoon reageerde hierop met het bericht: “Doe toch normaal man. Tsjonge tsjonge! Ik heb zelf een bom gemaakt. Dikke bommmm, haha”.

De schrik van de jongen was dan ook groot toen hij de vier mannen op vrijdagavond voor zijn deur had staan die hem vroegen naar zijn plannen om een bom mee te nemen naar het stadion. De jongen herinnerde zich de spraakberichtjes met zijn vader en liet de berichten in het bijzijn van zijn moeder aan de politie horen. De uitspraak deed hij slechts in een melige bui en hij was zich van geen kwaad bewust. De agenten in burger concluderen hierop al snel dat het om een vals alarm ging.

Dagen later is de jongen nog erg overdonderd door de hele gebeurtenis. Hij heeft begrip voor het filteren van e-mails en telefoontjes door de overheid, maar dat dit op een dergelijk grote schaal gebeurt daar schrikt hij van. “Best confronterend als ze alles van je weten en dat ze je thuis staan op te wachten”, aldus de jongen.

De naam van de jongeman was volgens de vader ’s middags al bekend bij het Fortuna stadion. Toen de vader het verhaal vertelde kreeg hij namelijk de reactie: “Ah was dat jouw zoon?”

TPO’s onderzoeksjournalist en privacy-expert Brenno de Winter reageerde op het bericht:

“Dit is een vreemd verhaal. Hier hebben we het immers niet over Twitter, een openbaar medium, maar over grapjes die twee personen – een vader en een zoon – onderling maken. Dat is best griezelig dat je bang moet zijn voor de politie als je een grapje tegen je vader maakt.”

“Mij is wel langer bekend dat de versleuteling van WhatsApp redelijk gemakkelijk te kraken is. Het kan natuurlijk zijn dat een van de twee partijen al in beeld is voor een groter strafrechtelijk onderzoek dat tappen mogelijk maakt. Als iemand onder de tap staat dan kan dit natuurlijk naar boven komen.”

 “Anders zou dit betekenen dat het verkeer op WhatsApp volcontinu in de gaten wordt gehouden. Als dat zo is heb je het in feite over PRISM-achtige toestanden die zich in Nederland afspelen. Dat zou enger zijn. We hebben het hier immers niet over een inlichtingendienst, maar een opsporingsinstantie. Juist strafrecht moet waarborgen bieden. Een continue politiebewaking op WhatsApp zou betekenen dat de overheid bij ieder berichtje kijkt of jij de wet niet overtreedt. Zoiets zagen we tot 1989 in Oost-Duitsland waar de Stasi zowel inlichtingendienst als opsporingsinstantie is. Juist het wettelijk kader in Nederland is zo dat wij dat gescheiden hebben. Dit hoort bij iedereen toch vragen op te roepen.”

Het is natuurlijk mogelijk dat één van de betrokken partijen vanwege een strafrechtelijke verdenking reeds onder surveillance van de politie stond. Of dat het geval is, is op dit moment nog niet duidelijk. Wanneer er geen sprake is van enige verdenking, dan zou dit verhaal mogelijk betekenen dat er in Nederland op grote schaal naar de inhoud van privéberichten gekeken wordt. Wordt zonder twijfel vervolgd…

Auteur: Sarah Tobée

BRON: thepostonline.nl, alexanderklopping.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.