NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Europese privacytoezichthouders over RFID

Europese privacytoezichthouders over RFID

De Artikel 29 Werkgroep is een samenwerkingsverband van Europese privacytoezichthouders. De Werkgroep is productief de laatste tijd. Nu heeft zij een opinie gepubliceerd waarin zij een door de industrie opgestelde RFID-richtlijn afkeurt.

 

RFID staat voor Radio Frequency Identification, en is een technologie waarmee met behulp van radiosignalen de identificatie van producten, dieren en personen op afstand mogelijk wordt gemaakt. RFID-chips worden bijvoorbeeld gebruikt in bepaalde betaalkaarten zoals de OV-chipkaart. Nu de chipjes steeds goedkoper worden, zullen zij steeds meer toegepast worden. Binnen enkele jaren zullen zij waarschijnlijk de huidige barcodes op producten vervangen. Het Internet of Things komt steeds dichterbij.

 

Het leven zal waarschijnlijk een stuk makkelijker worden dankzij de inzet van RFID-systemen. Een populair voorbeeld is een smart koelkast, die waarschuwt als de melk op is, en wellicht meteen een bestelling plaatst bij een supermarkt. Het gebruik van de techniek brengt echter ook risico’s voor de privacy met zich mee. Zo is het soms bijvoorbeeld mogelijk om op afstand RFID- chips die iemand bij zich heeft uit te lezen, zonder dat diegene hier weet van heeft. Het huidige privacyrecht lijkt niet goed voorbereid.

 

Op 12 mei 2009 heeft de Europese Commissie een reeks aanbevelingen uitgebracht om te garanderen dat exploitanten en gebruikers van RFID-systemen het recht op privacy respecteren. Volgens de aanbevelingen moeten bedrijven voordat zij RFID-systemen invoeren, nagaan wat de implicaties zijn voor de privacy. De industrie heeft daarop in maart 2010 een “Privacy and Data Protection Impact Assessment Framework” opgesteld. In het Framework wordt onder andere een Privacy Impact Assesment voorgeschreven:

 

Hoewel de Werkgroep schrijft dat zij het in grote lijnen eens is met het Framework, heeft zij ook kritiek. De Werkgroep betreurt het dat bedrijven niet verplicht worden om eventuele risico’s van RFID-toepassingen op te nemen in de Privacy Impact Assesment. Ook vindt de Werkgroep dat er te weinig aandacht is voor het gebruik van RFID-systemen in de retail sector. De Werkgroep steunt het voorgestelde Framework dan ook niet.  

 

Lees hier de opinie.

 

Lees hier een uitgebreid onderzoek en hier een korter artikel over RFID en privacy.

 

 

 

BRON: Artikel 29 Werkgroep


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.