NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Eurocommissaris: uitvoerende musici hebben ook recht op pensioen

Eurocommissaris: uitvoerende musici hebben ook recht op pensioen

De rechten van uitvoerende musici op vergoeding voor openbaarmaking van opnames duren tot 50 jaar na de uitvoering. Dit is aanzienlijk korter dan de duur van het auteursrecht. Dit duurt immers voort tot 70 jaar na de dood van de maker.

Eurocommissaris voor de interne markt McCreevy is van mening dat hier sprake is van een onrechtvaardige situatie. Hij wijst er op dat inkomsten uit naburige rechten vaak de enige inkomstenbron vormen voor pensionerende musici. Veel musici die meespeelden in nummers uit de jaren 50 en 60 dreigen door het verlopen van deze rechten binnenkort aan de bedelstaf te geraken.

Om de musici een pensioen te geven stelt McCreevy voor de beschermingsduur van de naburige rechten te verlengen tot 95 jaar. Uit onderzoek door de Europese Commissie zou blijken dat deze maatregel geen nadelig effect heeft op de prijs die consumenten uiteindelijk betalen voor muziek.

Of het voorstel kans van slagen heeft is op dit moment niet duidelijk. Wel past het in de tendens om de reikwijdte van de bescherming van het auteursrecht en de naburige rechten telkens opnieuw uit te breiden. 

Lees hier het hele bericht. PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.