NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Eurlings wil Nationale Databank OV-gegevens

Eurlings wil Nationale Databank OV-gegevens

Een Nationale Databank OV-gegevens. De naam doet anders vermoeden maar dit ziet niet op function creep voor de ov-chipkaart. Volgens demissionair Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat moet er namelijk een gloednieuwe, landelijke databank voor informatievoorziening over reizen met het openbaar vervoer komen. OV-reisinformatie dus. De technische ontwikkeling, bouw en beheer van de databank wil hij begin 2011 door de overheid laten aanbesteden. Daarmee passeert Eurlings overigens de huidige leverancier: 9292 Reisinformatiegroep. Een voorstel van 9292 Reisinformatiegroep zou volgens Eurlings technisch en functioneel te oppervlakkig zijn.

 

Eurlings wil de reizer actuele reisinformatie aanbieden middels een “Nationale Databank OV-gegevens” (“NDOV”). Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Eurlings laten onderzoeken of de invulling en organisatie hiervan onderhands aan 9292 Reisinformatiegroep kon worden gegund. 9292 Reisinformatiegroep is een bedrijf dat een samenwerkingsverband vormt tussen alle Nederlandse OV-bedrijven en beheert momenteel de website www.9292ov.nl. Een auditcommissie heeft Eurlings geadviseerd in de mogelijkheden tot deze onderhandse gunning.

 

Deze commissie concludeert volgens Computable dat het voorstel van 9292 Reisinformatiegroep “onvoldoende zekerheid geeft dat er een NDOV wordt gerealiseerd die aan de publieke doelstellingen voldoet”. De onderhandse gunning van 9292 Reisinformatiegroep zou ook juridisch gezien niet mogelijk zijn. Daarnaast zou het plan te oppervlakkig zijn om te toetsen aan de gestelde criteria. Tenslotte twijfelt de commissie nog aan de prijs die 9292 Reisinformatie vraagt voor de ontwikkeling, de bouw en het beheer van de databank.

 

Kortom, geen onderhandse gunning voor 9292 Reisinformatie. Uiteraard staat het 9292 Reisinformatiegroep wel vrij om aan de geplande aanbesteding deel te nemen. Begin 2011 wil de overheid met deze aanbesteding starten. Plan is om de opdracht te splitsen in een organisatorisch en technisch deel. Het technisch deel betreft de ontwikkeling, bouw en beheer van de databank; het organisatorische ziet erop dat in de taken van het NDOV wordt voorzien (wat daar onder valt is mij overigens nog een raadsel, wie het weet mag het zeggen).

 

Interessante vraag is wat de adviescommissie onder de “publieke doelstellingen”, zoals in de conclusie genoemd, verstaat. Wellicht het actieplan NOiV? Mijns inziens is dit namelijk de kans voor de Nederlandse overheid om een open source databank te laten ontwikkelen, bouwen en beheren voor OV-informatie. Wijzigingen in, kopieën van, en distributie van (delen van) de databank zouden in dat geval vrij mogelijk zijn voor iedere partij. Daarbij zie ik zeker mogelijkheden voor de opkomst van “location based services”, die gebruik willen maken van OV-gegevens. En misschien toch toekomstige connecties met function creep voor de OV-chipkaart? Laten we dat laatste maar niet hopen... Al met al interessant om deze aanbesteding in de gaten te houden.

 

Lees hier het bericht. 

BRON: computable.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.