NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • EHRM: Journalist Voskuil werd ten onrechte gegijzeld

EHRM: Journalist Voskuil werd ten onrechte gegijzeld

Gisteren heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaald dat de Nederlandse rechter de journalist Voskuil in 2000 ten onrechte heeft gegijzeld.

Voskuil werkte destijds voor het dagblad Spits en werd 18 dagen vastgehouden toen hij weigerde zijn bron te onthullen. Voskuil had in een artikel een anonieme politieagent geciteerd die beweerde dat de politie wapenhandelaar Mink K. onder valse voorwendselen had gearresteerd.

Het EHRM benadrukte gisteren dat de bescherming van journalisitieke bronnen één van de basisvoorwaarden is voor de vrijheid van de pers. Het EHRM was ook getroffen door de duur van de gijzeling. Volgens het EHRM kunnen zulke verregaande maatregelen niet anders dan diegenen ontmoedigen die juiste en precieze informatie over wandaden hebben om in de toekomst met die informatie naar de pers te stappen.

Naar aanleiding van de uitspraak van het EHRM heeft minister Hirsch Ballin aangekondigd dat er een wetsvoorstel zal komen waarin het verschoningsrecht van journalisten wettelijk wordt vastgelegd.

Lees hier het arrest van het EHRM (in Engels).

Lees hier het bericht van de NOS.

BRON: NOS


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.