NL EN

Een leven zonder Google

Onderzoeker Tom Henderson leeft nu precies een jaar zonder ook maar gebruik te maken van één van Google’s diensten. De reden hiervoor was dat hij het nieuwe privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden van Google, waarmee het bedrijf haar gebruikers nauwlettend kon volgen, niet onderschreef.  Op grond van dit privacybeleid kan Google de persoonsgegevens die zij verkrijgt uit haar verschillende diensten met elkaar combineren.

Hoe aantrekkelijk de diensten van Google ook zijn, Henderson besloot van Google te “scheiden” en in plaats daarvan zijn toevlucht te zoeken bij alternatieve diensten.

If you live in the modern world, leaving Google is both heresy and damn difficult to do. My primary motivation is that I don’t believe Google's privacy protection claims. But you should know I cannot know the truth of its claims; I simply don't trust them. I was raised to be skeptical.”

Henderson dumpte meer dan 3.000 vrienden op Google+ en ging in plaats daarvan alleen verder met Facebook (met alle instellingen zoveel mogelijk op privé) en LinkedIn. In plaats van de Google search engine ging Henderson DuckDuckGo gebruiken. Yahoo! Maps en Yahoo! Mail gingen Google Maps en Gmail vervangen. YouTube moest plaatsmaken voor Vimeo en Spotify.

Gister publiceerde Henderson het verslag van zijn jaar zonder de zoekgigant. Zijn conclusie: een leven zonder Google is mogelijk. Er zijn alternatieven voorhanden.

A year ago, I divorced Google. In any divorce, friends go with both sides. Most friends went with Google, but a few stayed with me. I'm in a much happier place. It can be done. The co-dependency is over.”

De vraag rijst natuurlijk of de alternatieven waar Henderson nu gebruik van maakt wél aan zijn privacy-eisen voldoen. Een aantal van die alternatieven, waaronder met name Facebook, worden nou niet bepaald geroemd vanwege hun privacy-vriendelijkheid. Wel is het zo dat Google de gebruikers van haar diensten gemakkelijk kan volgen, en deze gegevens kan koppelen en combineren. Dit zal bij de door Henderson gebruikte alternatieven, die immers niet afkomstig zijn van één en dezelfde aanbieder, niet (of minder) het geval zijn.

De uiteindelijke afweging lijkt te zijn: werken met Google, wat gemakkelijk is en goed werkt, of Google verbannen in de hoop dat je privacy er wat op vooruitgaat. Google zomaar uit je leven bannen lijkt mij persoonlijk nog niet zo eenvoudig. Het betekent een leven zonder Google Search, Gmail, YouTube, GoogleMaps, Google Analytics en alle andere technische snufjes die voor velen met het dagelijkse leven verweven zijn. Het is mogelijk, maar je moet er maar zin in hebben. Het vergt in ieder geval een sterke wil en een strakke organisatie.

BRON: ITWorld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.