NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • eBay niet verplicht tot monitoren

eBay niet verplicht tot monitoren

eBay is niet verplicht haar website in de gaten te houden om te beoordelen of inbreuk wordt gemaakt op de merkrechten van juwelier Tiffany. Dat heeft de rechtbank van New York gisteren bepaald. 

Tiffany eiste van eBay dat zij toezicht zou houden op haar website en pro-actief inbreukmakende artikelen die ter veiling worden aangeboden zou verwijderen. De rechtbank vindt dat niet nodig, nu vast staat dat eBay snel aangeboden producten verwijderde na melding door Tifanny. De rechtbank overweegt dat het uiteindelijk de merkhouder is die zijn rechten moet beschermen en dient op te treden tegen inbreuken. 

Het is een principiĆ«le uitspraak. Twee weken geleden oordeelde een Franse rechter nog dat eBay een flinke schadevergoeding moet betalen aan Louis Vuitton wegens het veilen van namaakparfums via eBay door gebruikers.

De Amerikaanse uitspraak is in lijn met de Nederlandse jurisprudentie. De rechtbank Zwolle-Lelystad oordeelde vorig jaar dat Marktplaats niet meer maatregelen hoeft te nemen om te voorkomen dat inbreukmakende Stokke kinderstoelen via het platform worden verkocht. De rechtbank overwoog toen als volgt.

"Uit deze gegevens kan worden afgeleid dat het niet voor de hand ligt om op het gebied van de elektronische handel ter voorkoming van schade van derden vergaande, op de maatschappelijke zorgvuldigheid gebaseerde, verplichtingen van tussenpersonen aan te nemen, zeker niet wanneer die verplichtingen neer zouden komen op een toezichtplicht."

Lees hier de uitspraak.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.