NL EN

DigiD krijgt opvolger

Dat het aan het beveiligingsniveau van DigiD nog wel eens schort, is op dit weblog al eerder bericht. Als het aan de ministers Plasterk en Kamp ligt gaat hier in de toekomst verandering in komen. De digitale handtekening zal als onderdeel van het verbeteren van elektronische identificatie worden  verbeterd en uitgebreid. “Het toenemende gebruik en de noodzaak tot voorkoming van misbruik vraagt om een elektronische identiteitsvaststelling die meer betrouwbaar en toekomstbestendig is”, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Waar DigiD nu nog enkel kan worden gebruikt voor overheidszaken als belastingaangifte en vergunningen zal het systeem in de toekomst ook werken voor banken, verzekeraars en webwinkels. Voor deze ambities is het huidige DigiD te kwetsbaar gebleken. Eerder dit jaar lag het systeem plat als gevolg van een cyberaanval.

Het nieuwe online identificatiesysteem gaat eID heten en moet meer zekerheid bieden bij het uitwisselen van privacy gevoelige gegevens, zoals medische, financiële of juridische informatie. Het nieuwe systeem gaat werken met een pasje, vergelijkbaar met een bankpas. Met het nieuwe eID kan niet enkel worden ingelogd bij de overheid, zoals nu met DigiD, ook kan er met bedrijven zaken worden gedaan. Daarnaast helpt het stelsel tegen cybercrime en identiteitsfraude, omdat beter kan worden vastgesteld of een persoon echt is wie hij zegt te zijn. Zo kan het systeem bijvoorbeeld door een online slijterij worden gebruikt voor het controleren van de leeftijd van klanten.

Het privacy-belang van de gebruiker staat centraal in het nieuwe systeem. Zo kan informatie van de gebruiker alleen worden gedeeld indien hij daarvoor toestemming geeft en is er een inlogmethode waarbij een bedrijf of instelling niet automatisch ziet wie er inlogt. Om fraudebestrijding tegen te gaan moeten inlogacties en transacties echter wel worden bewaard. Dit is niet vanuit een behoefte om iedereen in de gaten te houden zo benadrukt de overheid, zij zal dan ook niet zelf de inloggegevens beheren. Het systeem moet eind 2015 draaien.

 Auteur: Merel Teunissen

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.