NL EN

De Nederlandse game Cloud

In de Nieuwe Pers las ik een interessante blog van Arjan Terpstra over de rol van Cloud Computing bij online gaming. Hij constateert dat Nederland op dit gebied een sterke positie heeft. Cloud hostingbedrijven met een groot gaming portfolio hebben de voorkeur voor Amsterdam en omstreken.

 

Zo bevinden zich in Amsterdam de serverparken van buitenlandse partijen zoals Softlayer en Equinix uit de VS en Telecity uit de UK. Dit naast de grote Nederlandse spelers zoals Leaseweb uit Haarlem en i3D.net uit Rotterdam.

 

Voor gamingbedrijven is de ontwikkeling met betrekking tot Cloud Computing ideaal. Tot voor kort werden voor het hosten van een online game lokale servers gehuurd. Dit was kostbaar omdat deze servers altijd ingesteld moesten zijn op de piekbelasting; het moment waarop iedereen aan het gamen is. De rest van de tijd was er dus overcapaciteit. Ook kon je te maken krijgen met het door gamers gehate lagging. Dit is een vertraging van milliseconden in de verbinding die optreedt als je van te ver af inlogt op een server. In een shooter is die vertraging letterlijk killing.

 

Cloud Computing biedt een oplossing voor deze problemen omdat capaciteit wordt aangeboden die automatisch meeschaalt met de vraag in een bepaald gebied. Softlayer legt uit dat ze naast het Europese serverpark in Amsterdam nog een aantal parken in de rest van de wereld hebben. Zo kunnen ze 'de maan volgen'. De pieken van online gaming vallen samen met het opkomen van de maan, als de mensen thuiskomen na hun werk. De servercapaciteit wordt daarop aangepast. Informatie die niet nodig is wordt verplaatst naar delen van de wereld waar iedereen slaapt.

 

In beginsel zou het Europese serverpark van Softlayer overal in Europa kunnen staan. Er is echter voor Nederland gekozen. Volgens Theo Loth van de Europese tak van Eurocloud speelt de Amsterdam Internet Exchange daarbij een grote rol. De AMS-IX is een belangrijke knoop in het internationale glasvezelnetwerk dat voor internet nodig is. Ook het gunstige belastingtarief en de mogelijkheid om goed ICT-personeel aan te nemen zijn van belang.

 

Volgens i3D.net speelt de ligging van Nederland ook een belangrijke rol. Ierland kent ook veel van de voordelen die Nederland heeft, maar ligt aan de rand van Europa. Deze afgelegen ligging kan er voor zorgen dat lagging optreedt.

 

Cloud Computing biedt veel technische voordelen voor de aanbieders van online games. Toch kan er juridisch nog een addertje onder het gras zitten. De wereldwijde verspreiding van gegevens van gamers, waar ook persoonsgegevens bij zullen zitten, verhoudt zich niet altijd even goed met privacywetgeving. Het ongelimiteerd en wereldwijd doorgeven van persoonsgegevens is onder Nederlands recht niet onverkort mogelijk. Hoewel deze juridische aspecten de verdere groei van Cloud Computing remmen, zullen Cloud hostingbedrijven en de aanbieders van online games daarmee wel rekening moeten houden.

 

Lees hier het volledige bericht.

BRON: De Nieuwe Pers


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.