NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • De Harlem Shake naar de rechtszaal?

De Harlem Shake naar de rechtszaal?

Als u de website YouTube bezoekt, ontkomt u niet aan de talrijke filmpjes van de Harlem Shake. De Amerikaanse DJ Baauer bracht in 2012 de track ‘Harlem Shake’ uit. Pas een goed jaar later veroorzaakte de Harlem Shake een internationale danshype. De track is inmiddels meer dan 800.000 verkocht. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn voor Baauer. De Amerikaan heeft ruzie met twee artiesten wiens werk zonder toestemming is gesampled.

Baauer sampelde voor zijn track de zinnen ‘con los terroristas’ en ‘do the Harlem Shake’ en vroeg daarvoor geen toestemming aan Hector Delgado en Jayson Musson. Beide auteurs eisen nu een schadevergoeding van Baauers label Mad Decent.

Voor het gebruik van samples moet vooraf een licentie worden verkregen. Het maakt niet uit of de sample 3 seconden of een halve minuut duurt, samplen zonder toestemming van de rechthebbenden mag niet. In dit geval had Baauer toestemming moeten vragen aan zowel de music publisher als de eigenaar van de master rights.

Meestal bevatten contracten ook een sample clearance-clausule waarin de artiest de platenmaatschappij vrijwaart voor het gebruik van ongeautoriseerde samples. Als deze toestemming ontbreekt, kan het schenden van dergelijke clausule verstrekkende gevolgen hebben voor de artiest. Zowel de wederpartij als de eigen platenmaatschappij zal de geleden schade proberen verhalen op de artiest.

Het komt (nog steeds) voor dat artiesten geen dure licentie willen afsluiten en dus bewust risico lopen door geen toestemming te vragen voor hun samples. Zo ook wellicht Baauer. Partijen onderhandelen inmiddels over een schikking. Mocht een schikking niet slagen, wordt de zaak in de rechtszaal beslecht.

BRON: Huffington Post, NY Times


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.