NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • De E-gulden, de nieuwe munt van Nederland?

De E-gulden, de nieuwe munt van Nederland?

Na de IJslandse variant op de Bitcoin (de Auroracoin) krijgt ook Nederland  haar eigen virtuele munteenheid/cryptocurrency. Studenten hebben onlangs de Electronic Gulden – of de E-gulden –  ontwikkeld. Deze open source peer-to-peer cryptovaluta is (volgens de ontwikkelaars) een statement tegen de financiële crisis en het wanbeleid van de Nederlandse overheid.

Als stimulans zal de eerste 50% van de maximaal 21 miljoen E-guldens gratis (aan Nederlanders) worden weggegeven. De distributie is 30 maart jl. van start gegaan. Door het overmaken van 1 cent wordt geverifieerd of iemand van Nederlandse komaf is en kan men 50 E-guldens claimen. Op deze manier zal (zo zeggen de ontwikkelaars) de nieuwe virtuele munt op de lange termijn massaal geaccepteerd worden en zal de Nederlandse bevolking meer kennis opdoen over het bestaan en het gebruik van cryptovaluta. De overige E-guldens zullen net als bij Bitcoin door iedereen kunnen worden gemined. Op het moment van schrijven is 3.7% van de E-guldens uitgegeven.

Dat de Nederlandse bevolking (en vooral de overheid) meer kennis op moet doen van cryptovaluta blijkt wel uit een persbericht van de politie dat een 'illegaal Bitcoinproductiebedrijf' is opgerold. In het persbericht werd gesproken van 'illegale productie van Bitcoins'. Bij nader inzien is het persbericht aangepast en heeft het OM aan webwereld laten weten dat het een hele nieuwe wereld voor ze is, en de Officier die wél alles weet niet bereikbaar was. Wellicht is het verstandig voor de overheid/politie om een paar E-guldens te claimen zodat ze meer verstand van zaken krijgen.

Of de E-gulden een succes wordt hangt natuurlijk af van de graad van acceptatie door de Nederlandse burger. We zullen dit dus moeten afwachten. Echter, het aanbod van alternatieve cryptovaluta is enorm gestegen (zie hier een overzicht) en er zullen in de aankomende tijd nog genoeg nieuwe virtuele munten op de markt komen. Het is dus nog maar de vraag of de E-gulden een succesverhaal wordt.


Auteur: Robert KreugerPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Silvester Steiffinger donderdag 17 april 2014 04:32

Hoi Robert, E-gulden vind een fantastisch initiatief.
Met een digimunt is iedere nederlander zijn eigen bank.

Met vriendelijke groet,
Silvester Steiffinger

henk de Hen dinsdag 22 april 2014 05:15

Meneer Kreuger,

Ik volg de berichtgeving met argusogen, met name daar waar de berichtgeving door een stagiar wordt geplaats. Er zijn meer zaken waar ik zo kanttekeningen bij wil plaatsen bvz;Buma/Stemra BUMA is er voor de uitvoerende muziekrechten,, muziek in een snackbar of de jukebox en een cafe en een ieder die muziek laat horen in zijn of haar bedrijf moet daar voor betalen. Stemra is de organisatie die de rechten van de geschreven muziek bewaakt. Die int de royalty's en verdeeld deze weer aan componisten/schrijver en Bureau's.. die de deels rechten hebben. Verder beheert Stemra ook de rechten van buitenlandse rechthebbenden aan zusterbedrijven als SABAM, BIEM, GmbH etc. Ik denk dat u beter terecht bent bij de Nederlandse Bank. Tenslotte denk ik dat de studenten weer een middel denken gevonden te hebben om "snel geld te kunnen verdienen".
Met vriendelijk groet,

Henk de Hen
Econoom

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.