NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Copiepresse eist schadevergoeding van Google

Copiepresse eist schadevergoeding van Google

De Belgische copyrightgroep Copiepresse eist 49 miljoen euro van het internetbedrijf Google. Coppiepresse is de enige collectieve rechtenorganisatie die zich eerder met succes heeft verzet tegen Google-indexering en publicatie.

De Belgische rechter besloot vorig jaar al dat Google moest stoppen met het plaatsen van nieuwsberichten uit Belgische kranten op haar nieuwssites. Google ontwikkelt voor elk land zulke nieuwssites. In Nederland is dat bijvoorbeeld news.google.nl. In september komt de zaak voor bij de Brusselse rechtbank.

De Vlaamse Google newssite bevat enkele krantentitels, maar de Waalse versie niet. Toch put deze laatste uit meer bronnen omdat ook kranten uit Frankrijk en Canada zijn ge├»ndexeerd. Dit beperkt de kracht van de dienst. Google probeert te scheiden naar Frans- en Nederlandstalig op grond van IP-herkenning en cookies. Schakelen tussen de twee talen is voor de internetter moeizaam. Volgens Fordyn, chef van de Vlaamse dagbladpers in Brussel en Spaan, directeur van de dagbladuitgevers NDP, mogen derden echter niet zomaar content halen uit de online databanken van uitgevers vanwege het Automated Content Access Protocol dat de wereldwijde uitgeversbond Wan heeft uitgevaardigd. 

Sinds de Belgische rechter besloot dat Google moest stoppen met het plaatsen van nieuwsberichten uit kranten op haar sites, wordt gepoogd om tot een akkoord te komen tussen Copiepresse en Google. Of partijen op dit moment nog met elkaar praten is echter onduidelijk. Google zit met meerdere partijen rond de tafel om deze problematiek te bespreken, betalen doen ze daarentegen in geen geval aldus Fordyn.

Lees hier het bericht.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.