NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Conclusie Verkade in zaak Endstra-Tapes

Conclusie Verkade in zaak Endstra-Tapes

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad (Verkade) heeft een conclusie genomen in de zaak rond de Endstra-Tapes. De zaak ligt momenteel bij de Hoge Raad.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof oordeelden eerder dat de zogenaamde achterbankgesprekken niet onder de Auteurswet vallen.

Het hof oordeelde in dat verband onder meer dat het (ook) nodig is dat het werk als coherente creatie is geconcipieerd, en dat de maker er bewust voor heeft gekozen zijn verhaal in deze vormgeving te gieten. Het hof oordeelde dat dit bij Endstra's achter­bankgesprekken niet het geval was.

Verkade meent dat het hof hiermee te strenge eisen voor auteursrechtelijke bescherming heeft gesteld. Eisen als ‘coherent concipiëren' of ‘bewust vormgeven' maken z.i. geen deel uit van het geldend Nederlandse auteursrecht. Het invoeren van zulke eisen stuit ook op principiële en praktische bezwaren. Een op het object zelf gebaseerde beoordeling van het ‘eigen oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel', zoals tot nu toe gebruikelijk, volstaat volgens Verkade.

Less de volledige conclusie (inclusief samenvatting) hier.

BRON: rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.