NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • CBP: openbaarheid van bestuur geen vrijbrief voor online publicatie persoonsgegevens

CBP: openbaarheid van bestuur geen vrijbrief voor online publicatie persoonsgegevens

Openbaarbaarheid van bestuur is een groot goed, maar op het internet leidt te enthousiaste toepassing van dit beginsel tot onwenselijke situaties. Dat concludeert het CBP in een onderzoek naar de integrale online publicatie van bouwvergunning door de gemeente Nijmegen.

Veel overheden beroepen zich bij het publiceren van privacygevoelige informatie ten onrechte op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Deze wet staat bestuursorganen namelijk in het algemeen niet toe om via het internet persoonsgegevens openbaar te maken. De overheid stelt burgers zodoende bovendien onnodig bloot aan risico's als identiteitsfraude en ander misbruik, aldus het CBP.

Het CBP is eveneens bezig met het formuleren van een aantal concretere richtsnoeren voor het al dan niet online toegankelijk maken van persoonsgegevens. Overheden zouden deze gegevens beter moeten beveiligen en afschermen voor zoekmachines. Daarnaast moeten instanties burgers beter wijzen op bezwaarprocedures tegen openbaarmaking. Online publicatie van wettelijk voorgeschreven identificatienummers, zoals het Burgerservicenummer is nooit toegestaan, zelfs niet met toestemming van de betrokkene. De genoemde richtsnoeren worden naar verwachting eind april bekend gemaakt.

Lees hier het hele bericht.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.