NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Bitcoin-gebruikers vallen niet onder VS financiële wetgeving

Bitcoin-gebruikers vallen niet onder VS financiële wetgeving

Het Amerikaanse ministerie van Financiën (Department of the Treasury), heeft eerder deze week een richtlijn (een interpretive guidance) uitgevaardigd, waarin het gebruik van Bitcoins impliciet legaal verklaard wordt. In de richtlijn wordt de toepasselijkheid van de Bank Secrecy Act (BSA) op personen die zich bezighouden met virtueel geld besproken.

 

Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) begint met de vaststelling dat er een verschil bestaat tussen ‘echt’ geld en virtueel geld. ‘Echt’ geld is het geld van de Verenigde Staten of een ander land, dat (i) is aangewezen als legaal betaalmiddel en dat (ii) circuleert en (iii) gewoonlijk wordt geaccepteerd als ruilmiddel in het land van uitgifte. Virtueel geld voldoet volgens de definitie van het FinCEN over het algemeen alleen aan het tweede en derde vereiste, maar is niet aangewezen als legaal betaalmiddel in welk land dan ook.

 

Het FinCEN maakt vervolgens onderscheid tussen gebruikers, uitgevers en exchanges van virtueel geld. Gebruikers zijn, aldus de richtlijn, uitdrukkelijk geen ‘money transmission service’ in de zin van de BSA. Zij verrichten dus geen diensten die in die wet gereguleerd zijn. De uitgevers en exchangers van virtueel geld vallen echter wel onder de wet. Zij worden aangemerkt als ‘money transmitter’.

 

In het document wordt vervolgens nadrukkelijk aandacht besteed aan verschillende vormen van virtueel geld, waarbij de decentrale virtuele munteenheid (lees: Bitcoin) als derde categorie genoemd wordt.

 

“A final type of convertible virtual currency activity involves a de-centralized convertible virtual currency (1) that has no central repository and no single administrator, and (2) that persons may obtain by their own computing or manufacturing effort.

 

A person that creates units of this convertible virtual currency and uses it to purchase real or virtual goods and services is a user of the convertible virtual currency and not subject to regulation as a money transmitter. By contrast, a person that creates units of convertible virtual currency and sells those units to another person for real currency or its equivalent is engaged in transmission to another location and is a money transmitter. In addition, a person is an exchanger and a money transmitter if the person accepts such de-centralized convertible virtual currency from one person and transmits it to another person as part of the acceptance and transfer of currency, funds, or other value that substitutes for currency.”

 

Dit betekent dat Amerikaanse gebruikers van Bitcoins met rust gelaten zullen worden. Bitcoindienstverleners zullen aan de Amerikaanse wetgeving moeten gaan voldoen. Dat is aan de ene kant een administratieve last, maar aan de andere kant trekt het de hele Bitcoininfrastructuur wel in één keer in het rijk van de legale business, zolang maar aan de voorwaarden uit de BSA wordt voldaan.

 

Naar mijn mening behoort een zelfde vorm van regulering in Europa ook tot de mogelijkheden: reguleer niet de Bitcoin of de Bitcoingebruiker zelf, maar zorg ervoor dat bedrijven die zich bezighouden met het inwisselen van Euro’s in Bitcoins zich aan de financiële spelregels houden. De koers van Bitcoins steeg, mede als gevolg van de richtlijn van het FinCEN, de afgelopen dagen explosief.

BRON: bitcoinmagazine.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (3)

Inge maandag 25 maart 2013 18:42

Bitcoins moeten niet worden gezien als een bedreiging voor het 'echte' geld, maar wel voor de dienstverleners die relatief veel verdienen aan de financiële transacties met het 'echte' geld (o.a. credit cards). De intrinsieke veiligheid en lage transactiekosten van Bitcoin maakt het tot een vanzelfsprekend alternatief. Ik ben het dan ook helemaal eens met uw constatering dat regulering van Bitcoin in Europa dit proces alleen maar zal versnellen.
(www.happycoins.nl)

lieve maandag 25 maart 2013 20:42

@inge: Mee eens. Bitcoin is slects een alternatief. Banken en andere financiële instellingen bieden veel meer producten naast het transport van valuta.

Het is wel sterk afhankelijk van de wijze waarop regulering wordt ingevuld en ingevoerd wat de effecten zullen zijn. Onduidelijk geformuleerde regelgeving of arbitraire gevolgen van het niet nakomen kan bedrijven en individuen er van weerhouden Bitcoin te gebruiken.

frank vrijdag 29 maart 2013 02:15

De vraag is heeft het zin de boel te reguleren.
Als de regels te beperkend gaan worden zal de euro steeds minder gaan worden gebruikt .
Verder is het wisselen van btc naar een andere munt bij particuleren niet tegen te gaan.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.