NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Bitcoin en TOR in het nieuws: kwalijke of goede zaak?

Bitcoin en TOR in het nieuws: kwalijke of goede zaak?

De Bitcoin en het TOR-netwerk zijn weer regelmatig in het nieuws geweest de laatste weken; in navolging van onze eerdere blogs over het geheime netwerk en de digitale valuta is het dus tijd voor een update.

Eerder deze maand is misschien wel het bekendste verborgen domein van het TOR-netwerk opgerold; Silk Road. Deze ‘underground-marktplaats’ was zeer berucht omdat het er voornamelijk om bekend stond dat gebruikers er anoniem drugs, wapens en zelfs huurmoordenaars konden bestellen. Het lukte de oprichter, Ross Ulbricht, echter niet om zelf anoniem te blijven; via onder andere forumposts wist de FBI zijn identiteit te achterhalen en konden de autoriteiten de oprichter van Silk Road inrekenen. Ulbricht wordt verdacht van het witwassen van geld, het verhandelen van narcotica en hij zou zelfs gebruik hebben willen maken van de diensten van één van de op Silk Road aanwezige huurmoordenaars. Ulbrichts verzoek is echter nooit ingewilligd; de door hem ingeschakelde huurmoordenaar bleek een undercoveragent.

Na de arrestatie van Ulbricht daalde de waarde van de Bitcoin direct flink; met name omdat de digitale valuta het voornaamste betaalmiddel was op Silk Road. De koers heeft zich inmiddels echter weer hersteld en bevindt zich al ver boven de waarde van de valuta die het had voor het sluiten van Silk Road.

Afgelopen week werd bekend dat de FBI voor ruim 20 miljoen euro aan Bitcoins in beslag heeft genomen die waarschijnlijk aan Ulbricht toebehoorden. Ook het Nederlandse OM heeft, naar mijn weten, voor het eerst op de digitale valuta beslag weten te leggen. In een grootschalige witwaszaak heeft de politie vorige week 4 mannen gearresteerd die door het verspreiden van malware en het inzetten van ‘moneymules’ naar verluidt rond een miljoen euro van internetbankierders hebben buitgemaakt. Een deel van deze inkomsten hebben de mannen in Bitcoins omgezet, waar het OM dus beslag op heeft weten te leggen.

Het wordt niet precies duidelijk waar het OM beslag op heeft gelegd, maar het zal waarschijnlijk om een beslag op de ‘Bitcoin Wallet’ gaan. Aan deze digitale portemonnee van een gebruiker is een Bitcoinsaldo gekoppeld, welke de eigenaar op een computer, usb-stick of andere fysieke drager op kan slaan. De toegang tot deze wallet kan de eigenaar vervolgens met een ingewikkeld wachtwoord beschermen. Het is in deze kwestie interessant dat het OM mededeelt dat ze de in beslag genomen Bitcoins vervolgens in ruim €7700 hebben omgezet, wat er op lijkt te wijzen dat de wallet(s) niet met een dergelijk wachtwoord beschermd waren. Natuurlijk is het ook mogelijk, doch onwaarschijnlijk, dat de criminelen op eigen initiatief het wachtwoord van de wallet hebben prijsgegeven en ze het OM zodoende toegang tot het saldo hebben verschaft.

De Bitcoin was echter ook positiever in het nieuws. Vanaf deze week kunnen alle inwoners van Canada namelijk via een pinautomaat, na het scannen van hun handafdruk, hun Canadese dollars inwisselen voor Bitcoins. Deze worden direct opgeteld bij het saldo in de Bitcoin-wallet van de gebruiker en zij kunnen de digitale valuta via de automaat ook weer eenvoudig in dollars omzetten.

De PvdA heeft overigens vandaag aangegeven dat zij zou willen dat de financiële toezichthouders (AFM en DNB) beter toegerust worden om de rijzende digitale valuta te controleren. Op dit moment wordt een Bitcoin nog niet als wettig betaalmiddel beschouwd, maar als het aan de PvdA ligt zal dit snel veranderen. De regulering van de handel waarbij Bitcoins gemoeid zijn zou daarmee een stuk makkelijker zijn, wat volgens de PvdA bijdraagt aan het bestrijden van witwaspraktijken en andere criminaliteit.

Zou dit het begin van de grote revolutie zijn waarin de Bitcoin zich ook grootschalig in het analoge betalingsverkeer gaat mengen?PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.