NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Bevoegdheden veiligheidsdiensten opnieuw verruimd

Bevoegdheden veiligheidsdiensten opnieuw verruimd

Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel dat de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) nieuwe en bijzondere bevoegdheden geeft. Het gaat met name om data-mining en rechtstreekse toegang tot gegevensbestanden. Deze wijziging maakt onderdeel uit van de zogenaamde post-Madrid maatregelen.

De nieuwe bevoegdheden maken het mogelijk om "verschillende aspecten van het gedrag van [..] personen en organisaties" in kaart  te brengen. "Daarbij staan met name de aspecten identificatie, verplaatsing, communicatie en financieren centraal." Dit betekent dat de WIV online en realtime toegang kan krijgen tot gegevens bij  bestuursorganen van de overheid. Daarnaast kan de AIVD zich wenden tot aanbieders van communicatiediensten, financiĆ«le diensten en vervoerders voor het verstrekken van gegevens over gebruikers en klanten.

Een belangrijk verschil met de huidige bevoegdheden is het feit dat de verplichtingen om gegevens te verstrekken niet langer beperkt zijn tot de telecommunicatiesector. Zo kunnen bijvoorbeeld ook banken en openbaar vervoersbedrijven verplicht worden om gegevens te verstrekken. Een goed voorbeeld is de mogelijkheid om gegevens te vorderen die zijn vastgelegd met behulp van de OV-chipkaart die binnenkort wordt ingevoerd.

 

Lees hier het hele berichtPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.