NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Antwerpse rechtbank: Vlaams Belang berokkent Louboutin imagoschade

Antwerpse rechtbank: Vlaams Belang berokkent Louboutin imagoschade

De Antwerpse rechtbank van koophandel heeft uitspraak gedaan in het kort geding van Louboutin tegen de campagne van de vereniging Vrouwen tegen Islamisering. In deze campagne is Vlaams Belang politica Anke Van dermeersch te zien met kortgerokte benen en een paar Louboutins aan haar voeten. Op haar benen staan verschillende roklengtes aangegeven die een schaal vormen van ‘sharia-conform’ tot ‘slet’, ‘verkrachting’ en ‘steniging’.

Christian Louboutin eiste in het kort geding de onmiddellijke stopzetting van de campagne en bovendien de vernietiging van al het materiaal op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per overtreding. Het dragen van de bekende schoen in de campagne zou het merk Louboutin imagoschade berokkenen. "Onze cliënt wil niet dat het imago van zijn merk geassocieerd wordt met enig politiek discours en zeker niet met dat van extreem-rechts", stelde meester Thierry Van Innis. "Die rode zool is een beschermd beeldmerk en heeft een zeer grote bekendheid. Het staat voor "le chic parisien" en door het te gebruiken als blikvanger voor een campagne tegen islamisering wordt er afbreuk gedaan aan het imago van het merk", aldus Van Innis. 

De Antwerpse rechtbank heeft Louboutin in het gelijk gesteld en beslist dat de vereniging Vrouwen tegen Islamisering binnen 24 uur moet stoppen met het gebruik van het campagnemateriaal waarop duidelijk Louboutinschoenen met rode zolen te zien zijn. Het vonnis is onmiddellijk uitvoerbaar.

Van dermeersch kondigde kort na de uitspraak aan al nieuwe, licht gewijzigde affiches klaar te hebben met daarop schijnbaar identieke schoenen met weliswaar gele zolen. Op de vraag of het om hetzelfde merk gaat, antwoordde ze: "Het paar Louboutinschoenen heb ik uitgedaan, dit zijn mijn Vlaams-nationalistische schoenen." Volgens Van dermeersch is de beslissing van de rechter vandaag een "politiek vonnis, ingegeven door angst". Of ze in beroep gaat, heeft ze naar eigen zeggen nog niet beslist.

Ook Rosea Lake spande een kort geding aan tegen de Vlaams Belang politica. "Ze heeft mijn idee gestolen en het misbruikt voor een campagne die indruist tegen mijn principes. Ik pleit voor tolerantie, dat vrouwen niet beoordeeld mogen worden op basis van hun kledij, zij pleit met haar campagne voor intolerantie", aldus Lake.

De studente dagvaardde Van dermeersch voor de Antwerpse kortgedingrechter wegens schending van het auteursrecht en het onrechtmatig gebruik van haar werk. Ze eist de onmiddellijke stopzetting van de campagne op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per inbreuk. In het kort geding op 15 oktober betwistte Van dermeersch niet dat zij zich had laten inspireren door het werk van Rosea Lake, maar stelde zij dat Rosea Lake op grond van haar leeftijd niet kan procederen tegen Van dermeersch. Volgens Van dermeersch moet Rosea Lake, op grond van de wet in de Canadese provincie waar ze woont, tenminste 19 jaar oud zijn. Lake wordt volgende week 23 oktober 19. Zij maakte het werk 'Judgments' toen ze 18 was.

“Focussen op de leeftijd van Rosea Lake is een zwaktebod en een poging om de grond van de zaak te omzeilen. Volgens de Belgische wet is Rosea Lake wel degelijk meerderjarig”, zei Abderrahim Lahlali, advocaat van Rosea Lake. De uitspraak volgt op 25 oktober.

Auteur: Sarah Tobée

BRON: demorgen.be, gva.be


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.