NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Aantal telefoon- en internettaps blijft stijgen

Aantal telefoon- en internettaps blijft stijgen

In een brief aan de Tweede Kamer meldt  Minister van Veiligheid & Justitie Opstelten dat ten opzichte van 2011 het aantal telefoonttaps is 2012 met 3% is gestegen. Het aantal vorderingen voor het verkrijgen van historische gegevens (bijvoorbeeld het nummer van een beller, gebeld nummer, datum, tijdstip en de locatie op het moment van de start van een gesprek) is met ruim 10 procent gestegen naar 56.825 in 2012.

Het aantal internettaps ligt in absolute zin lager dan het aantal telefoontaps maar is wel enorm toegenomen, vooral door de opkomst van de smartphones. In 2012 waren er 16.676 internettaps, tegen 3.331 in 2011. NB: voor een tap op een smartphone worden er in technische zin twee taps worden geteld: één op spraak en één op het datakanaal.

Minister Opstelten wijst voorts in zijn brief op het in mei vorig jaar gepubliceerde onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) naar het gebruik van telefoon- en internettaps, om het belang van de taps te benadrukken.  Uit het onderzoek blijkt dat de tap in Nederland en in omringende landen een opsporingsmiddel is dat aldus de minster zijn nut heeft bewezen. Deze verwijzing zal de minster met name hebben gedaan vanwege het feit dat het tappen van telefoon- en internetverkeer steeds kritischer wordt gevolgd. De stijging zal dan ook gerechtvaardigd moeten worden.

Klik hier voor een link naar het persbericht op Rijksoverheid.nl, waarop een link naar het de brief van de minster te vinden is.

 

BRON: Rijksoverheid.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.