NL EN

Wouter Dammers

 

Advocaat-stagiair uit het digitale tijdperk. Studeerde in Tilburg zowel internationaal publiekrecht als Law & Technology. Specialist in ICT-recht, met een groot hart voor open source. Maar leest ook graag literatuur met de grote L. van A. F. Th. 

 

Jij bent echt een telg van wat zo mooi heet de Digital Natives, jongeren die zijn opgegroeid met gsm en internet. Of zit ik er nu naast? Dat klopt wel een beetje. Op mijn twaalfde had ik al een internetsite. En nog steeds ben ik actief in cyberspace. 

 

Op die site staat ook een citaat van A. F. Th. van der Heijden over het belang van verwondering over de tijdelijkheid van het bestaan. Ik had een iets jonger en digitaler idool verwacht. Zou jij hem jouw Hollandse held willen noemen? Ja. Als je doorredeneert, is dat niet zo’n hele vreemde keuze voor een advocaat-stagiair. Het citaat komt uit Advocaat van de Hanen. En als volleerd taalgoochelaar is A. F. Th. een voorbeeld voor elke jurist - hoewel het wel korter en bondiger kan. Hij kan zo prachtig situaties verwoorden en omschrijven.

 

Je bent specialist in Law & Technology. Wat trekt je in dat huwelijk? Ik leg mij toe op advies over ICT-recht, bijvoorbeeld bij het opstellen van contracten of bij het gebruik van online software. Dit is een rechtsterrein dat volop in beweging is. Mensen kopen minder vaak software op bijvoorbeeld een schijf. In plaats daarvan nemen ze het af als een dienst. Dat wordt in het jargon SaaS genoemd. Door deze ontwikkelingen rijzen nieuwe juridische vragen over bijvoorbeeld het eigendom van de software of gebruiksrechten daarop.

 

Je bent ook goed thuis in het Europese recht. Heeft dat nog veel gevolgen voor mensen die in de techniek, media en communicatie werken? Steeds meer regelgeving komt rechtstreeks uit Brussel, waarna het wordt omgezet in Nederlands recht. Bekende voorbeelden zijn de richtlijnen over auteursrecht op software, handhaving van intellectuele eigendomsrechten, e-commerce en koop op afstand. Ik ben blij dat ik mij ook daarin heb verdiept.