NL EN

Wanda van Kerkvoorden

 

Hoe belandt een advocaat in de ICT? Het is bij mij eigenlijk andersom. ICT interesseerde mij zo, dat ik aanvankelijk koos voor een studie Informatica. Maar dat bleek te eenzijdig voor mij. Omdat ik liever meer met mensen dan met computers communiceer, ben ik naar rechten overgestapt. Mijn scriptie ging over de juridische bescherming van computerchips. Als advocaat vond ik vervolgens in de combinatie van ICT en het recht de best of both worlds. Eerst bij de grote kantoren AKD en Houthoff Buruma en vanaf 2000 als zelfstandig ondernemer.  

 

Welk juridisch werk boeit jou het meest? Ik mag graag spitten in juridisch en technisch complexe dossiers die een groot aantal ordners beslaan. Om vervolgens met een helder advies te komen of te zorgen voor een doortimmerd en leesbaar contract. Het onderhandelen daarover is een heerlijk spel. In versie zevenentwintig van een contract bijt ik me nog steeds vast.

 

Wat is cruciaal in de juridische advisering? Dat je de wereld van je klanten begrijpt. En dat je verder kijkt dan louter het juridische. Voor een advocaat is het belangrijk om te beseffen dat het beste advies kan zijn om geen juridische actie te ondernemen. Soms kan het uit oogpunt van publiciteit verstandig zijn om juist geen juridische stappen te ondernemen, denk bijvoorbeeld aan de slimme manier waarop Easy Jet zich – met de nodige gratis publiciteit – afzet tegen KLM.

 

Gaat meedenken met ondernemers je beter af omdat je zelf ondernemer bent? Dat helpt. Bij SOLV heb ik bijvoorbeeld ervaren dat de kwaliteit van besluiten gebaat is bij een vaste koers. Bij onze bedrijfscultuur zijn de vijf bakens: innovatief, focus, betrokken, ondernemend en open. Die waarden moet je echt inhoud geven; wij streven er voortdurend naar dat medewerkers eerlijk en kritisch blijven. Ze krijgen inzicht in de cijfers. En onze work-life balance is bovengemiddeld in de branche. Het mooie van ondernemerschap is dat je iets schept langs je eigen ideale lijnen. Ik heb er daarom nooit een moment spijt van gehad dat ik voor mij zelf ben begonnen.

 

Je won in 2007 de Sonja Boekman-prijs, voor de meest veel belovende vrouwelijke advocaat. Een hele eer… Zeker. Nu nog die belofte inlossen. Met SOLV timmeren we aan de weg. Maar wat betreft de participatie van vrouwen in de top van de advocatuur is er nog veel werk te verzetten. Puur alleen al om rationele redenen zou je voor gemengde teams moeten gaan, omdat die beter presteren. Toch lukt het maar niet om in de top meer vrouwelijke advocaten te krijgen. Ik trek veel het land in met deze boodschap.

 

Wie is jouw Hollandse held? Annie M.G. Schmidt. Zij was een perfect eigenzinnige, oorspronkelijke en humoristische self made woman. En heel Hollands. Uniek.