NL EN

Menno Weij

 

Jouw Hollandse held is Erik Hazelhoff Roelfzema. Om welke reden? Een unieke held die zijn avonturen ook nog prachtig heeft beschreven. En hij was, net zoals ik, ooit rechtenstudent in Leiden.

Bij het begin van je studie ging je voor strafrecht. Toch stapte je later over op informatierecht. Vanwaar die omwenteling? Soms raak je om onbegrijpelijke redenen ineens geïntrigeerd door een vakgebied. Dat gebeurde bij mij toen ik mij boog over de vraag: kunnen computers rechtshandelingen verrichten? Albert Heijn bestelt bijvoorbeeld volautomatisch nieuwe melk bij Campina. Het antwoord op de vraag of dit rechtsgeldige handelingen zijn, bleek: ja.

Je werkt veel met contracten. Is dat niet saai? Saai? Dat is juist super! Contracten zijn veel meer dan alleen juridische puzzeltjes. De kunst is dat je praktisch adviseert, handig onderhandelt en kraakhelder formuleert, zodat dingen voor maar één uitleg vatbaar zijn. Daarmee voorkom je onnodige procedures. Je adviseert ook vaak onder de radar, zonder dat de andere partij iets merkt.

Zijn klanten voldoende doordrongen van het belang van voorwaarden en contracten? Tijdens lezingen leg ik startende ondernemers vaak uit dat dergelijk degelijk voorwerk zich altijd terugbetaalt. Nieuwe klanten zijn vaak bang voor lijvige juridische boekwerken. Maar mijn motto is: hou een contract zo slank mogelijk. In het Nederlands recht hebben we een buitengewoon concreet burgerlijk wetboek. Je hoeft dus niet alles opnieuw op te schrijven in een contract. In Engeland is dat een ander verhaal. Dat heb ik gemerkt toen ik voor Baker & McKenzie in Londen werkte.

Je hebt het advocatenvak dus geleerd bij een internationaal full service-kantoor… Waarom stapte je toch over naar een gespecialiseerd nichekantoor? Ik houd van zeer intensief contact met klanten. Bij een kantoor als SOLV is die gelegenheid er. Je krijgt de ruimte om een echte specialist en adviseur te worden. We bieden toegevoegde waarde omdat we ongekend veel kennis bundelen op ons terrein van technologie, media en communicatie. En in die niche ligt juridisch toch mijn liefde.

Was dat de enige reden? Wat ook heeft meegespeeld is dat ik vader ben geworden van een tweeling. En SOLV biedt mij ruimte om privé met werk te combineren.