NL EN

Margot Wiertz

 

Veel juristen zullen jaloers op jou zijn. Want na je studie in Nijmegen heb jij de RAIO tot een goed einde gebracht. En die opleiding tot rechter of officier van justitie is maar voor weinigen weggelegd. Waarom ben je ondanks je een met succes afgeronde RAIO toch in de advocatuur gaan werken? Tijdens die opleiding moet je bij verschillende juridische disciplines stages lopen, ook buiten de rechterlijke macht. Ik zocht naar mogelijkheden om dat in het buitenland te doen. Zo heb ik tijdelijk als bedrijfsjurist gewerkt bij Unilever in Parijs. En ook SOLV gaf mij de mogelijkheid om mijn stage in het buitenland te doen. Als ik af en toe naar Nederland wilde reizen. Hoewel ik na de RAIO al was benoemd tot officier van Justitie in Utrecht, besloot ik toch bij SOLV te blijven. Dit kantoor is het gewoon helemaal voor mij.

 

Wat heb jij dan met SOLV? Het heeft mij geraakt. Waarom? SOLV is een ondernemend kantoor met dito klanten. Dat past bij mij. Ik neem graag zelf initiatieven. Mijn motto is: stel je geluk niet uit naar de toekomst. Leef nu. Daarom pas ik minder goed in een hiërarchische setting waar louter grijze mannen in pakken de lakens uitdelen. Daar wordt je geacht af te wachten. 

 

Als advocaat ben je een echte allrounder. Maar wat heeft jouw specifieke interesse? Omdat ik ervaring had met opsporingsonderzoeken bij het Openbaar Ministerie, kun je één ding al raden: computercriminaliteit. Ik functioneer bij SOLV niet als strafpleiter, maar als adviseur. Zo geef ik bedrijven raad of ze persoonsgegevens moeten verstrekken, als de politie dit vordert. Of adviseer ik over de vraag welke teksten al dan niet van websites moeten worden gehaald.

 

Je hebt ook een tijdje namens SOLV als in house-jurist gewerkt bij een internationale leverancier van financiële software. Mag ik daaruit concluderen dat software en de financiële sector ook jouw warme belangstelling genieten? Dat zijn inderdaad mijn twee andere aandachtsgebieden. Ik beoordeel graag ICT-contracten en algemene voorwaarden. En ik doe advieswerk voor de financiële sector, bijvoorbeeld over de wet Financiële Dienstverlening of over online kredietverlening. De financiële sector en ook de combinatie daarvan met software is extra interessant in deze tijden van crisis. Het is bijvoorbeeld heel aardig om te zien hoe leveranciers daarop inspelen met kostenbesparende software.

 

Wie is jouw Hollandse held? Ik hou niet zo van helden, maar als ik er een moet noemen, dan is dat Job Cohen. Hij kan goed aan burgers uitleggen wat grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting en discriminatie betekenen. En hij heeft echt een eigen identiteit. In een tijd waarin mensen graag scherp oordelen over andersdenkenden bleef hij mensen verbinden.