NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Youtube staat Creative Commons licentie toe

Youtube staat Creative Commons licentie toe

YouTube geeft gebruikers sinds kort de mogelijkheid om video's onder de Creative Commons Attribution licentie beschikbaar te stellen. Als een gebruiker een video uploadt kan hij kiezen voor de standaard YouTube licentie, of de Creative Commons Attribution licentie. Ook voor bestaande video's kan de licentie gewijzigd worden.

De Creative Commons Attribution licentie (voluit: "Creative Commons Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0)" licentie) stelt de gebruiker - kort gezegd - in staat om het werk dat onder die licentie beschikbaar is gesteld vrijelijk te kopiĆ«ren en te distribueren. Ook mag het werk aangepast worden en mag het gebruikt worden voor commerciĆ«le doeleinden. Als voorwaarde geldt wel dat kenbaar moet worden gemaakt wie de auteur van het (oorspronkelijke) werk is, op de wijze zoals door die auteur of licentiegever is gespecificeerd.

Tegelijkertijd heeft YouTube een videotheek gelanceerd waarin 10.000 video's zijn opgenomen van organisaties als Al Jazeera en Voice of America. Ook deze video's zijn beschikbaar gesteld onder de Creative Commons Attribution licentie. De videotheek dient als een catalogus voor YouTube gebruikers om te gebruiken voor eigen video projecten. Zo kent de YouTube Video Editor nu een tabblad waar gebruikers kunnen zoeken naar Creative Commons video's, welke ze vervolgens kunnen aanpassen en 'remixen'. De video's die gemaakt zijn met Creative Commons materiaal zullen automatisch de gelinkte bronvideo's laten zien onder de YouTube player.

BRON: creativecommons.org; afbeelding: youtube.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.