NL EN
  • GEPLAATST OP: 15 maart 2011
  • GEPLAATST DOOR: Vita Zwaan
  • GEPLAATST IN: Privacy
  • GOOGLE+: Vita Zwaan

WRR pleit voor iAutoriteit

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft vandaag een rapport aangeboden het kabinet waarin wordt gepleit voor het instellen van een "iAutoriteit".

In het rapport concludeert de WRR dat de overheid als gevolg van de inzet van ICT de facto is veranderd in een "informatie-Overheid". De overheid moet zich volgens de WRR voor verdere digitalisering beseffen een iOverheid te zijn en haar bestuurlijke kaders en organisatie daarop aanpassen.

Een 'iAutoriteit' moet burgers bijstaan die verstrikt zijn geraakt in de digitale informatiehuishouding van de overheid.  De WRR wijst erop dat talloze overheidsinstellingen informatie verzamelen en die onderling uitwisselen, zoals bij het Elektronisch Kinddossier, de internationale uitwisseling van passagiersgegevens of de opslag van biometrische gegevens bij de aanvraag van een paspoort, maar dat de regie ontbreekt. Volgens de WRR schuilen daarin gevaren.

Ook gebruikt de 'iOverheid' steeds vaker verschillende gegevensbronnen om digitale profielen van burgers op te stellen, die een eigen leven kunnen gaan leiden omdat ze bestaan uit gegevens die uit hun oorpspronkelijke context zijn gehaald.

Om burgers te beschermen pleit de WRR voor een "permanente commissie voor de iOverheid", die jaarlijks aan het parlement moet rapporteren en een bredere blik moet hebben op de ontwikkeling van de 'vernetwerkte overheid' en daarover kan adviseren. Ook moet een "iPlatform" burgers inzicht verschaffen over de informatie die over hen wordt verzameld, wie daar toegang toe krijgen, en waarom. De iAutoriteit moet burgers behulpzaam zijn bij het zorgen dat onjuiste gegevens daadwerkelijk worden gecorrigeerd. De Raad stelt voor om bestaande organisaties, zoals het Meldpunt ID-fraude, in de iAutoriteit op te nemen.

Lees hier het bericht op Nu.nl

Lees hier het WRR rapportPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.