NL EN

Wikipedia op zwart!

Vandaag is een letterlijk zwarte dag voor de Engelstalige versie van Wikipedia. De website staat vanaf vanochtend 06:00 uur op zwart. Wikipedia protesteert hiermee tegen de Amerikaanse wetgevingsvoorstellen SOPA (Stop Online Piracy Act)en PIPA (Protect IP Act). Met deze actie proberen de oprichters van Wikipedia bewustzijn en besef te creëren, en voorstelling te geven van de impact van de SOPA en de PIPA.

Mijn collega, Milica Antic, heeft al eerder geschreven over de impact van de SOPA en over enkele unieke geplande protestacties van internetgiganten.

De PIPA biedt de United States Department of Justice (Ministerie van Justitie) vergaande handhavingsbevoegdheden tegen websites die vanuit andere landen worden geëxploiteerd en/of zijn geregistreerd. De bevoegdheden kunnen worden ingezet tegen websites die o.a. illegaal materiaal en namaakproducten aanbieden. De rechter zou een bevel kunnen uitvaardigen waarin ISP's, financiële dienstverleners en andere online tussenpersonen worden bevolen om links naar de betreffende website te verwijderen, danwel het betalingsverkeer met de website te staken. DNS- filtering is een van de mogelijke maatregelen. Ook houders van merk- en auteursrechten kunnen de rechter om een rechtelijk bevel verzoeken.

De Amerikaanse regering is vooralsnog zeer sceptisch over de SOPA en de PIPA. In een verklaring worden de problemen met betrekking tot de piraterij erkent, maar:

-       “Any effort to combat online piracy must guard against the risk of online censorship of lawful activity and must not inhibit innovation by our dynamic businesses large and small.

 

-       “We must avoid creating new cybersecurity risks or disrupting the underlying architecture of the Internet.”

BRON: tweakers.net


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.