NL EN

Wikileaks, vervolg

Al eerder berichtte ik dat de VS naarstig op zoek is naar het lek binnen defensie dat er voor heeft gezorgd dat er ruim 92.000 gevoelige documenten over de oorlog in Afghanistan via Wikileaks aan de hele wereld bekend zijn gemaakt. In mijn blog wees ik toen op het belang van bronbescherming, en het feit dat het recht daarop voor journalisten ook is erkend. De VS neemt daar uiteraard geen genoegen mee. Het verbaasde me dan ook niet dat ik deze week op Nu.nl las dat een medewerker van Wikileaks urenlang is vastgehouden en is ondervraagd. Getuige het bericht werd de medewerker, Jacob Applebaum, als een staatsvijandige spion behandeld. Zo schijnt hij onder andere gevraagd te zijn naar zijn mening over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Ondertussen heeft het Amerikaanse Ministerie van Defensie ook geeïst dat Wikileaks alle documenten onmiddellijk van de website verwijderd en aan het Ministerie teruggeeft. Door de publicatie zouden immers levens op het spel komen te staan, aldus de VS. Wikileaks ontkent dat. Overigens stellen zowel Obama als onze Minister van Buitenlandse zaken dat de documenten niets nieuws bevatten.

Wie denkt dat het urenlang vasthouden en verhoren van journalisten 'Amerikaanse toestanden' zijn, heeft het mis. Vorig jaar nog werden twee journalisten van De Telegraaf afgeluisterd en gegijzeld naar aanleiding van de publicatie documenten van de AIVD. De journalisten weigerden hun bron prijs te geven, en dat kwam hen duur te staan.

BRON: Nu.nl, RTL


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.