NL EN

Wie de schoen past…

In crime-series zie je het wel vaker, de boef is er gloeiend bij omdat de afdrukken van zijn sneakers op de plaats delict zijn gevonden. Handig, moet de Zweedse politie gedacht hebben, want zo loopt de boef in kwestie bijna letterlijk in de val. Helaas hebben niet alle agenten evenveel kennis van de nieuwste en hipste sneaker-merken, laat staan dat ze het patroon van de zool kunnen herkennen.

 

De Zweedse spoorzoekers besloten daarom een database te maken met de patronen van de schoenzolen van bekende merken. En hoe kan dat nou makkelijker dan met een Google-afbeeldingen zoekopdracht? Meer dan 2500 foto’s van schoenzolen werden in de database geladen en het speurneuzen kon beginnen… zo dacht de politie. Ze waren er namelijk in de veronderstelling dat ze het auteursrecht op de foto’s mochten negeren, omdat de Zweedse auteurswet een uitzondering bevat voor gebruik in het kader van opsporing van strafbare feiten.

 

Een Zweedse auteursrechtprofessor stelt echter dat die uitzondering alleen geldt voor de opsporing van een specifieke misdaad en dus niet voor een meer algemene en preventieve actie. Het samenstellen van de database zal dus waarschijnlijk inbreuk op het auteursrecht op de foto’s opleveren, en dat terwijl de Zweedse politie zelf de laatste jaren juist streng optreedt tegen auteursrechtinbreuken.

 

Lees hier het bericht.

 

Door: Anke Verhoeven

BRON: techdirt


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.