NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Wethouder plaatst beelden van fietsendief op Facebook

Wethouder plaatst beelden van fietsendief op Facebook

Een wethouder van de gemeente Cuijk heeft camerabeelden op zijn persoonlijke Facebook pagina geplaatst. Op de beelden zou de dader te zien zijn die eerder op de bewuste dag zijn fiets heeft verdonkeremaand. De plaatsing van de beelden op Facebook heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien.

Wethouder Michiel van Veen had zijn fiets geplaatst bij het gemeentehuis, maar bij terugkomst bleek zijn rijwiel niet meer op de plaats te zijn waar hij hem had achtergelaten. Gestolen, luidde het oordeel. Van Veen besloot zich de toegang te verschaffen tot het interne videosysteem en zonder toestemming de beelden te kopiëren.

Met de videobeelden in de hand stapte Van Veen naar het politiebureau waar hij nul op het rekest kreeg, want de politie zou er niks mee kunnen doen. Van Veen, ten einde raad, ging niet bij de pakken neerzitten en zette de beelden op zijn privépagina van Facebook. Hoewel hij wel toestemming had verkregen de beelden te bekijken, had hij geen fiat ze ook te gebruiken. De beelden moesten dan ook van Facebook worden gewist.

Een tijd geleden is ook al ophef ontstaan over het al dan niet online mogen plaatsen van videobeelden van inbrekers. Zo riep de Vereniging Eigen Huis haar leden op om videobeelden in te sturen van inbrekers zodat zij die vervolgens via de website online plaatst en was er een vermeend wetsvoorstel aanhangig die hoge boetes oplegt aan burgers en ondernemers die beelden van inbrekers e.d. online plaatsen. Opvallend is dan ook dat er een tijd geleden een motie is aangenomen van de PVV die het mogelijk maakt dat burgers beelden van criminelen via het internet verspreiden.

Naar aanleiding van alle commotie plaatste Milica Antic destijds een blog over de vraag waarom het online zetten van dergelijke beelden schending van het grondrecht op privacy zou opleveren en bovendien in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Door: Albert Katoen

BRON: Webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.