NL EN

Wetgeving voor SMS-diensten?

Zoals vorige week door Vita Zwaan al vermeld op de weblog, wil Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken), wetgeving tot stand brengen voor SMS diensten.

Uit het debat in de Tweede Kamer eerder vandaag bleek dat Heemskerk de bewijslast voor het op juiste wijze aanbieden van SMS-diensten bij de aanbieder wil leggen. De aanbieder moet dus aantonen dat de SMS-dienst in overeenstemming met de wet is aangeboden. Heemskerk  dreigt met wetgeving, maar geeft de branche nog één kans om het zelf op te lossen. Een nieuwe gedragscode voor SMS-dienstverlening is in de maak. Het is nog maar de vraag of deze nieuwe Gedragscode het gewenste effect zal hebben. Mogelijk struikelpunt  is het feit dat er verschillende regelgevende kaders van toepassing zijn op het aanbieden van SMS-diensten.

Op dit moment is op het aanbieden van SMS-diensten de Gedragscode SMS-dienstverlening van 1 mei 2008 van toepassing (zelfregulering). Partijen waarop deze Gedragscode van toepassing is, moeten voldoen aan de in de Gedragscode opgenomen eisen. Een Commissie Handhaving ziet toe op de naleving van de Gedragcode en is bevoegd (hoge) boetes op te leggen. De Gedragscode bevat zelf eisen omtrent het aanbieden van SMS-diensten maar bepaalt tevens dat de bijzondere Reclamecode SMS-dienstverlening ook deel uitmaakt van de Gedragscode. De Commissie Handhaving kan zich dus ook uitlaten over reclame-uitingen voor SMS-diensten.

Deze bijzondere reclamecode valt op haar beurt onder de Nederlandse Reclamecode. Naleving van de Nederlandse Reclamecode is in handen van de Reclamecode Commissie. Er zijn dus twee zelfregulerende organen die over precies dezelfde materie een oordeel kunnen vellen. Daarnaast kan de Consumentenautoriteit ook een uitspraak doen over de wijze waarop SMS-diensten worden aangeboden.

Bovenstaand regelgevend kader is voor de aanbieders van SMS-diensten niet altijd even eenvoudig te bevatten. Wat dat betreft is wetgeving ten aanzien van het aanbieden van SMS-diensten wellicht toch niet zo'n slecht idee.  

Lees hier het volledige bericht.

 

BRON: nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.