NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Wereldwijde reacties op ‘Innocence of Muslims’

Wereldwijde reacties op ‘Innocence of Muslims’

Het internet, en de wereld daarbuiten, is al een paar dagen in rep en roer vanwege trailers van de film ‘Innocence of Muslims’. De film is slechts eenmaal in een kleine bioscoop in Hollywood vertoond aan een publiek van minder dan tien personen. Een 14 minuten durende trailer van de film is echter meer dan 10 miljoen keer bekeken op Youtube. De film is ondertussen wereldberoemd en heeft gezorgd voor gewelddadige protesten in veel islamitische landen. Bij de protesten kwamen ten minste 28 mensen om het leven, waaronder de Amerikaanse ambassadeur in Libië. 

Youtube heeft het filmpje in Libië en Egypte geblokkeerd vanwege de gewelddadige reacties. Ook Saudi-Arabië heeft Youtube verzocht de film onbereikbaar te maken voor Saudi’s. Als Youtube geen gehoor geeft aan de oproep zal het land de toegang tot de website geheel blokkeren. Afghanistan, Pakistan, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen hebben de gehele toegang tot Youtube reeds geblokkeerd. Rusland overweegt een blokkade van de film. Volgens Youtube valt de film binnen de richtlijnen en zal deze dus niet verwijderd worden.

In Westerse landen heeft de film een nieuwe discussie omtrent de vrijheid van meningsuiting doen opwaaien. Geert Wilders heeft op zijn website een link naar de film geplaatst, naar eigen zeggen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen: “We moeten het recht tot het einde toe verdedigen.” 

In Duitsland is de rechts-populistische groepering Pro Deutschland van plan de gehele film in een bioscoop te vertonen. De Duitse regering wil de vertoning verbieden, tot ongenoegen van oppositiepartijen SPD en De Groenen. Deze partijen vinden een verbod inbreuk maken op de vrijheid van meningsuiting. Ook heeft Pro Deutschland de Amerikaanse dominee Terry Jones uitgenodigd om bij de vertoning aanwezig te zijn. Jones is in Amerika bekend als de ‘koranverbrandende dominee’, in april dit jaar verbrandde hij tijdens een live streaming op internet een aantal korans. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft verklaard dat ter bescherming van de openbare orde Jones het land niet binnen mag.

In Frankrijk zijn in het satirische weekblad Charlie Hebdo vandaag spotprenten van de profeet Mohammed gepubliceerd. De spotprenten maken de woede omtrent Innocence of Muslims belachelijk en beelden de profeet onder andere naakt en als Jood af. De Franse regering heeft het recht op publicatie van de spotprenten verdedigd. Uit voorzorg zal de regering ambassades in twintig landen vrijdag eerder sluiten.

De discussie over de film is ook aan de andere kant van de oceaan hoog opgelopen. De film is een belangrijk onderdeel geworden van het presidentiële debat tussen Romney en Obama. De discussie gaat voornamelijk over de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en de godsdienstvrijheid. Een columniste van de LA Times vraagt zich zelfs af of de film überhaupt wel onder de vrijheid van meningsuiting valt. Zij stelt dat de filmmaker de gewelddadige reacties had verwacht en beoogd en door zijn film rechtstreeks levens in gevaar heeft gebracht. Volgens haar is er dan geen sprake meer van ‘free speech’. Of ze daarin gelijk heeft is zeer de vraag; zelfs het verbranden van kruizen of oproepen tot wraak door de Klu Klux Klan, werd onder het Amerikaanse recht gezien als een vrije meningsuiting.

De film valt in ieder geval wel onder de bescherming van de vrijheid van meningsuiting in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Ook een uiting die bedoeld is to ‘offend, shock or disturb’ is namelijk beschermd. Het verbieden van de film in Duitsland is dus een beperking van de vrijheid van meninguiting. Deze beperking kan echter gerechtvaardigd zijn als deze noodzakelijk is in het belang van de openbare veiligheid of het voorkomen van wanordelijkheden of strafbare feiten. Aangezien het vertonen van de film verboden wordt uit angst voor rellen zal het verbod waarschijnlijk aan de eisen van artikel 10 EVRM voldoen.

Het debat heeft ondertussen ook minder serieuze kanten aangenomen. Newsweek introduceerde naar aanleiding van een artikel van Ayaan Hirsi Ali de hashtag #MuslimRage. Het topic is ondertussen een hype op twitter, maar wordt vooral gebruikt om zoveel mogelijk humoristische reacties te plaatsen. Vooral islamitische twitteraars sturen tweets als “I'm having such a good hair day. No one even knows. #MuslimRage” de wereld in.

De film zal de wereld nog wel een tijdje bezighouden en meer stof voor discussie opleveren. Hopelijk kunnen humoristische initiatieven als #MuslimRage de gemoederen een beetje bedaren.

 

Auteur: Marijn Kingma

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

cheap jordans woensdag 13 augustus 2014 01:43

The Highway channel will introduceONPlace the cost of a $295view around $186 and clients will convert absent. While you are it real which the straightforward gladness on the bestThailand has little to fear from Malaysia as an automotive hub

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.