NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Wellicht doorstart LSP, splitsing van Nictiz

Wellicht doorstart LSP, splitsing van Nictiz

Vijf zorgkoepels hebben vanmiddag tijdens een persbijeenkomst bekend gemaakt dat zij bezig zijn met een doorstart van het Landelijk Schakelpunt (LSP). Zij zijn aangesloten op het LSP en hebben een probleem als dit, wegens het afgeschoten EPD, wegvalt. Of de doorstart er komt is afhankelijk van het animo van de huisartsen en andere zorgaanbieders. Sluiten onvoldoende zorgaanbieders zich aan, dan sterft het LSP een zekere dood, met als resultaat een verspilling van ongeveer 300 miljoen euro.

Bij een doorstart van het LSP zal het Nictiz (Nationaal Instituut ICT in de Zorg) worden gesplitst. Naast het huidige Nictiz ontstaat dan een afsplitsing die nu zorg draagt voor het LSP, zodat deze zelfstandig verder kan gaan als Service Centrum Zorgcommunicatie. Als het doorgaat zullen ongeveer 26 medewerkers van Nictiz naar het nieuwe Service Centrum overgaan.

Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven toont zich verheugd over de mogelijke doorstart. “Wij waren toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurde. Het bestaan van Nictiz in de afgelopen jaren een beetje overschaduwd door het LSP. Het is mooi als het LSP zelfstandig verder kan.”

Ik vraag me af, hoewel het op zich mooi zou zijn als er nog iets van de investering overblijft, of men dit moet willen. Het LSP is door de politieke en publieke discussie redelijk besmet en er zal expliciete toestemming van de patienten nodig zijn om uitwisseling van gegevens via het LSP te laten plaatsvinden. Zeker gezien de huidige aandacht voor de vele privacylekken is het de vraag of patienten die expliciete toestemming zullen geven. Verder is het de vraag of de zorgsector als geheel wel gebaat is bij zoveel uiteenvallende en verbrokkelde oplossingen. Kortom: er zijn nog genoeg hobbels te nemen en wij zullen de berichtgeving uiteraard volgen en hierover verslaan.

Lees hier het hele bericht op Automatiseringgids. 

BRON: AutomatiseringGids


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.