NL EN

Weer ophef over ACTA

De geheime ACTA onderhandelingen moeten in september leiden tot een definitief akkoord. Reden genoeg ons zorgen te maken want uit gelekte informatie blijkt dat dit geheime handelsverdrag, dat ook rechtskracht zal hebben in Nederland, het doel heeft om online piraterij keihard aan te pakken waarbij middelen als het strafbaar stellen van downloaden, het filteren van internetverkeer en het opleggen van een ‘three strikes you’re out’ straf niet worden geschuwd.

 

Het feit dat de onderhandelingen geheim zijn, en dat het erop lijkt dat Nederland maar weinig in de melk te brokkelen heeft, is dus zorgwekkend. Een en ander leidt al maanden tot beroering en de tweede kamer stelt geregeld kritische vragen aan de minister van justitie. Keer op keer worden wij door de minister gerust gesteld maar gelukkig laten onze parlementsleden het daar niet zomaar bij zitten. Dit keer was het de beurt aan Groen Links kamerlid Mariko Peters om de minister te bestoken met lastige vragen. In een interview met Webwereld wordt het kamerlid geciteerd: “Iedereen die meent dat misbruik wordt gemaakt van zijn auteursrechten kan straks websites plat laten leggen en persoonsgegevens opvragen, zonder dat de rechter zich daarover uit kan spreken. Dat past niet in een rechtstaat.” En: “Bijvoorbeeld fansites over Harry Potter of Nijntje kunnen snel worden gewist.”

 

Het is goed dat kamerlid Peters zich zorgen maakt. Het wrange is echter dat de door haar gesignaleerde gevaren niet alleen dreigen uit de hoek van het grote geheime internationale kwaad genaamd ACTA, maar ook veel dichter bij huis. Ons eigen wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit voorziet immers al in de mogelijkheid om zonder rechterlijke toetst websites uit de lucht te halen ter voorkoming of beëindiging van strafbare feiten. Een dermate vaag criterium biedt alle ruimte of fansites over Harry Potter of Nijntje uit de lucht te halen, zonder dat daar een rechter aan te pas komt.

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

y5dmeaapy woensdag 1 oktober 2014 19:00

Erik de Vries WP WebbouwWordPress webbouw wbegesidn webteksten SEO online marketingIk bouw vooral custom websites op basis van WordPress. Heb 15 jaar ervaring in webbouw, en doe sinds 2,5 jaar alles in WordPress. Ik leer elke dag en verheug mij enorm om jullie allemaal te ontmoeten op mijn eerste WordCamp! Ben beide dagen aanwezig.twitter: @wpwebbouw

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.