NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Wederom kamervragen over opsporing d.m.v. spyware

Wederom kamervragen over opsporing d.m.v. spyware

Tweede Kamerlid Magda Berndsen van D66 heeft (wederom) kamervragen gesteld over het gebruik van spyware als opsporingsmiddel. De huidige wetgeving zou niet altijd toereikend zijn om spyware als opsporingstechniek te gebruiken. Berndsen stelt daarom dat het gebruik van nieuwe technologieëen en opsporingsinstrumenten als spyware door politie en justitie mogelijk moet zijn, mits de bescherming van burgerrechten en privacy goed geregeld is.

Berndsen vroeg minister Ivo Opstelen van Veiligheid en Justitie al eerder of spyware in Nederland wordt gebruikt als opsporingstechniek, en in hoeverre dit wettelijk zou zijn toegestaan. Opstelten antwoordde dat spyware inderdaad al wordt toegepast én dat dit binnen de huidige wetgeving valt.

Ik sluit mij daarbij aan. Het is mijns inziens mogelijk om spyware in beperkte gevallen in te zetten. Artikel 126l van het Wetboek van Strafvordering regelt namelijk dat de officier van justitie een opsporingsambtenaar - onder de in dit artikel genoemde omstandigheden - kan bevelen om vertrouwelijke communicatie op te nemen met een technisch hulpmiddel. Heimelijke doorzoeking door middel van spyware is (vooralsnog) niet toegestaan.

Berndsen wil klaarblijkelijk dat spyware ook in andere gevallen ingezet kan worden. Daarom vraagt ze, samen met partijgenoot Schouw, aan Opstelten om met een voorstel voor specifieke wetgeving te komen voor het gebruik van digitale opsporingsmiddelen. Is Opstelten daartoe niet bereid, dan vraagt ze op welke andere manier nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen worden ondervangen, met afdoende wettelijke waarborgen.

Lees hier de betreffende kamervragen van Berndsen en Schouw.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.