NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • WebWereld: Hof Amsterdam bekrachtigt omstreden vonnis

WebWereld: Hof Amsterdam bekrachtigt omstreden vonnis

WebWereld staat vandaag uitgebreid stil bij het arrest van het Hof Amsterdam van 26 juli 2011. Als gevolg van de uitspraak moet websitehouder Miljoenhuizen.nl zijn site aanpassen vanwege de weergave van de site op Google. 

Google combineerde verschillende flarden niet-gerelateerde tekst op Miljoenhuizen.nl zodanig, dat het op de resultatenpagina van de zoekmachine leek alsof autobedrijf Zwartepoorte failliet was. Zwartepoorte startte een zaak tegen Miljoenhuizen.nl, niet tegen Google. Terecht, zegt nu ook het Hof.

WebWereld hierover:

"Ook de advocaat van Miljoenhuizen, Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV, is teleurgesteld. "De rechters gaan helemaal niet in op de rol van Google, die is de veroorzaker. Dus daar moet je zijn. De regel is dat iemand die schade ondervindt eerst bij de partij aanklopt die het veroorzaakt, en daarna pas bij een andere, meer indirecte partij. Zwartepoorte had zijn pijlen op Google moeten richten, maar de rechter is er in meegegaan."

SOLV heeft de zaak na het eerste vonnis in 2009 pro deo aangenomen, omdat Alberdingk Thijm vindt dat dit een principiële kwestie is. "De internetgemeenschap is gebaat bij een andere uitspraak."

Toch zullen Schoonderwoerd en SOLV waarschijnlijk niet in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Alberdingk Thijm: "We bestuderen de uitspraak nog, maar ik acht de kans eerlijk gezegd klein. Het Hof zegt heel duidelijk dat de uitspraak specifiek is voor de omstandigheden van deze casus."

Bovendien is Miljoenhuizen niet aansprakelijk gesteld voor de vertekende weergave door een zoekmachine en de schade van Zwartepoorte. Ook hoeft de site niet preventief te controleren of Google nog meer flarden content uit zijn verband rukt bij bepaalde zoektermcombinaties. Maar hij kan dus wel worden gedwongen om mee te werken om de schade te beperken, legt de raadsman uit."

Lees hier het bericht.

BRON: WebWereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

SQB dinsdag 2 augustus 2011 01:52

Met andere woorden, als door een breuk in een (gezamenlijke) leiding het huis van mijn onderbuurman blank komt te staan elke keer als ik mijn bad leeg laat lopen, is dat niet mijn schuld (maar de schuld van de huurbaas), maar kan wel van mij verlangd worden dat ik mijn bad niet gebruik totdat de leiding gerepareerd is. Dat lijkt mij niet onredelijk, als er dan ook pogingen worden ondernomen de leiding te repareren, zodat ik mijn bad weer kan gebruiken.
Alleen lijkt het er in deze zaak op dat er nooit stappen tot reparatie zijn gezet, maar dat het verwijderen (censureren) van de betreffende reactie, een definitieve oplossing wordt geacht.

Als MiljoenenHuizen.nl nu zélf de benodigde procedures bij Google had doorlopen om het ongewenste fragment verwijderd te krijgen, was dat dan ook een acceptabele oplossing geweest?

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.