NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • VPRO verkoopt Taarten van Abelschorten als nevenactiviteit, mag dat?

VPRO verkoopt Taarten van Abelschorten als nevenactiviteit, mag dat?

Ja, dat mag volgens het Commissariaat van de Media (CvdM). Het verkopen van deze schorten wordt namelijk aangemerkt als een toegestane nevenactiviteit van het tv-programma Taarten van Abel van Villa Achterwerk. In het programma bakt Abel samen met een kind een taart waarbij dit schort wordt gedragen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In principe mag een publieke media instelling zoals de VPRO alleen na voorafgaande toestemming van het CvdM nevenactiviteiten verrichten. Nevenactiviteiten zijn - kort gezegd - activiteiten die niet rechtstreeks verband houden met of in dienst staan van de uitvoering van (onder andere) een televisie programma.

Zo’n nevenactiviteit is toegestaan op grond van art 2.132 lid 3 Mediawet 2008, mits:

1) de nevenactiviteit verband houdt met of ten dienste staat van de verwezenlijking van de publieke media-opdracht en direct gerelateerd is aan het media-aanbod van de publieke omroep;

2) de nevenactiviteit op marktconforme wijze wordt verricht; en,

3) de nevenactiviteit kostendekkend is.

Aan alle drie de vereisten wordt voldaan volgens het CvdM.

ad 1)

Onder het eerste vereiste wordt verstaan dat de betrokkenheid van de gebruikers bij het media aanbod (of de media-instelling) met de nevenactiviteit wordt vergroot. Het CvdM oordeelde dat de betrokkenheid wordt vergroot, nu de kijkers van het programma ook het schort zullen willen kopen en door het dragen ervan (vaker) naar het programma zullen kijken en zich er zo meer bij betrokken voelen. Bovendien sluit het aan bij het programma, nu het schort in het programma wordt gedragen met het logo van het programma erop.

ad 2)

De VPRO hanteert een marktconforme prijs voor het schort. Deze prijs is vergeleken met vijf andere aanbieders van vergelijkbare producten die ongeveer dezelfde prijzen hanteerden.

ad 3)

De verkoop van de schorten is kostendekkend, nu dit niet wordt bekostigd uit of ten laste komt van de publieke omroepmiddelen. Niet de VPRO, maar de co-producent van het programma heeft de schorten laten produceren.

Lees hier het besluit.

BRON: cvdm.nl en afbeelding van vpro.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (4)

Heleen Elema zondag 19 juni 2011 20:19

Waar kan ik zo'n schort kopen? Op de site van taarten van Abel staan ze niet. Mijn dochter vind ze zo leuk.

met vriendelijke groet,
Heleen Eleme

Ulkje zaterdag 3 november 2012 14:50

Hallo,
Mijn vriend kijkt altijd Taarten van Abel en houdt van koken. Ik vind 't leuk om hem zo'n schort kadoo te doen. Waar zijn ze te bestellen?

Groeten
Ulkje vd Veen

Tuhumury zaterdag 15 maart 2014 10:58

Hoi Abel,

Mijn kleinzoon is helemaal gek van je programma!
Hij is 7 jaar.Hij help mij vaak met koekjes en cakejes bakken.Vind hij geweldig! Toen dacht ik om een schort,van jouw..en hem te verrassen.Ik vraag mij waar kun je je de schort van jouw te bestellen?

Ik hoor het graag van je Abel!!

Vriendelijke groet
Oma van J...

marie maandag 30 maart 2015 18:53

Hallo, ik bak taarten samen met een autistische vrouw van 25. Ze is groot fan van het programma. Waar kan ik een taarten van abel schort bestellen?

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.